Власна фірма учнів ЗОШ № 12 - перше шкільне підприємство в Україні

Протягом трьох місяців команда учнів КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І — ІІІ ступенів № 12» була учасником проекту «Розвиток шкільного підприємництва» від школи свідомого підприємництва «School of ME» у рамках програми Фонду Східна Європа в партнерстві з німецькою громадською організацією Kinderhilfswerk ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Ідея щодо запуску власного шкільного підприємства виникала у цього колективу ще під час створення креативного дитячого простору DRUZI_hub, коли самотужки облаштовували інтер’єр та виготовляли меблі, штори та предмети декору, використовуючи вторинну переробку вживаних речей, зокрема, джинсу. Але для втілення ідеї на той момент не вистачало інформації та професійної підтримки, адже тема шкільного підприємництва зовсім нова для України.

Завдяки проекту учні та вчителі школи пройшли навчальні модулі, де мали змогу підвищити свій рівень обізнаності з питань соціального та шкільного підприємництва, розвивали навички, що необхідні для створення шкільного підприємства: дизайн-мислення, командоутворення, творчу впевненість. Під керівництвом досвідчених тренерів з різних куточків України, вчилися створювати бізнес-канву, вивчали попит, визначалися з напрямком продукції і створювали її прототип; затвердили назву фірми, розробили логотип. Познайомилися з поняттям «краудфандинг» та, після консультацій спеціаліста у цій сфері, взялися за складання заявки для власної краудфандингової кампанії.

Особливим досвідом можна вважати поїздку двох учнів та вчителя-координатора на Міжнародний ярмарок шкільних підприємств до м. Берлін (Німеччина), де випала можливість поспілкуватися зі школярами різних країн, у яких практика дитячих фірм у стінах школи існує вже не перший рік. Крім того, отримали консультації від керівників фондів, що підтримують шкільний бізнес у Німеччині.

А вже минулої п’ятниці, 22 березня, команда школярів-підприємців КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І — ІІІ ступенів № 12» презентувала проект власної фірми «Май_fox», що має всі шанси стати першим шкільним підприємством в Україні. На цю важливу подію були запрошені активісти шкіл міста, головний спеціалісті відділу освіти Людмила Бондаренко, представники ГО «Генерація UA» (м. Сєвєродонецьк).

Діти розповіли про шлях становлення свого проекту, презентували продукцію, поділилися планами на майбутнє, запросили гостей подивитися на процес виробництва, а наостанок влаштували воркшоп з роспису пряників-жайворонків у DRUZI_hub — місці, з якого все починалося та влаштували невеличкий концерт.

За інформацією Лисичанської загальноосвітньої школи І — ІІІ ступенів № 12