В Лисичанській міській раді пройшла регіональна фокус-група

Вчора, 10 жовтня, в Лисичанській міській раді експерти проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» провели регіональну фокус-групу щодо вивчення думки органів місцевого самоврядування стосовно проблематики розвитку регіону та шляхів її вирішення, а також вивчення бізнес-клімату, проблем розвитку підприємництва, бізнес-ідей розвитку регіону.

Захід відбувся в рамках роботи, що проводиться Луганською обласною державною адміністрацією (ЛОДА) з квітня поточного року для розроблення проєкту Стратегії розвитку області на новий програмний період з 2021 по 2027 роки. Як зазначається керівництвом ЛОДА, стратегія має враховувати інтереси та потреби всіх суб’єктів регіонального розвитку (об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій, закладів вищої освіти, наукових та науково-дослідних установ, суб’єктів підприємництва підприємств та організацій, кожного жителя області). Саме тому подібні фокус-групи проводяться за територіальною та галузевою ознаками.

В першій панелі фокус-групи щодо вивчення думки місцевого самоврядування взяли участь міські голови: м. Лисичанськ  Сергій Шилін, м. Попасна — Юрій Онищенко, м. Привілля — Максим Гура, м. Новодружеськ — Андрій Гайдуков, в.о. міського голови м. Гірське — Тетяна Пінкіна, а також представники виконавчих органів Лисичанської міської ради та громадськості.

Експерти проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» зі стратегічного планування місцевого розвитку Галина Васильченко та спеціаліст з розвитку громад Юлія Чикунова уважно вислухали думку присутніх та узагальнили інформацію, що висловили міські голови. Зокрема спільними проблемами є забезпечення міст якісною питною водою у достатній кількості, поводження з твердими побутовими відходами, забезпечення регіону альтернативними джерелами електропостачання та дорожньо-транспортна інфраструктура.

Голови міст виказали надію, що нагальні першочергові проблеми знайдуть відображення у обласній Стратегії розвитку на новий програмний період 2021-2027 роки.

Окрім того,  Сергій Шилін та Юрій Онищенко надали конкретні пропозиції щодо розв’язання цих проблемних питань та покращення бізнес-клімату.

На другій панелі фокус-групи, яку модерували, незалежні експерти з місцевого розвитку Наталія Бойко та Олександр Волошевський, за участю начальника управління бюджетної політики та стратегічного планування Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської обласної державної адміністрації Світлани Борис, заступника міського голови Андрія Шальнєва та головного спеціаліста відділу економіки Василя Литвинюка досліджувалась думка підприємців міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля та Попасної щодо проблем розвитку малого та середнього бізнесу в Луганської області.

Присутні на зустрічі підприємці мали змогу висловитися про хвилюючи проблеми. Всі одноголосно підтримали найважливіше питання: необґрунтовано великі тарифи на електроенергію, неможливість підключення до електропостачання нових потужностей, високі податки. Ще підприємці наголосили, що зношеність автомобільних доріг не дає змогу нормально розвиватися автотранспортній логістиці регіону.

Учасники фокус-групи зійшлися на думці, що найбільш важливим для розвитку економіки регіону, звісно ж, є ефективна робота саме великих підприємств, які будуть сприяти зростанню платоспроможного попиту, та залучення крупних інвесторів, а це поки що є неможливим. Для цього потрібен мир та підтримка з боку держави і міжнародних організацій.