Відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

 Вчора, 9 грудня, в режимі відеоконференц-зв’язку відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – комісія) під головуванням заступника керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Катерини Безгинської. На порядку денному – питання погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного соціального внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України.

У роботі комісії взяли участь перший заступник керівника ВЦА м. Лисичанська Ольга Венгер, заступник керівника ВЦА м. Лисичанська Максим Головньов, керівники та представники підприємств-боржників: КП «Електроавтотранс», ЛКСП «Лисичанськводоканал», КП «Лисичанський шляхрембуд», ЛКП «Кінотеатр «Дружба», ПАТ «Лисичанськвугілля» та інші.

За даними щотижневого моніторингу станом на 8 грудня 2020 року сума боргу із заробітної плати на підприємствах міста Лисичанська усіх форм власності складає 41 616,7 тис. грн., в тому числі:

- КП ЛМР «Електроавтотранс» – 1 414,5 тис. грн.;

- ЛКСП «Лисичанськводоканал» – 250,5 тис. грн.;

- ЛКП «Кінотеатр Дружба» – 81,9 тис. грн..;

- КП «Лисичанський Шляхрембуд» – 488,9 тис. грн.;

- ПАТ «Лисичанськвугілля» - 23 987,2 тис. грн.

У вступному слові Катерина Безгинська наголосила на неприпустимості наявності заборгованості як із заробітної плати, так і зі сплати єдиного соціального внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України на підприємствах усіх форм власності. Закликала керівників підприємств-боржників вжити всіх можливих заходів для погашення існуючої заборгованості та недопущення її зростання в подальшому. Акцентувала увагу, що своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на зарахування відповідного періоду роботи працівникам до страхового стажу, призначення пенсій та інших страхових виплат, оскільки період, за який існує заборгованість не зараховується до страхового стажу працівників, а нарахована їм за цей період заробітна плата не включається в розрахунок пенсії та інших страхових виплат. Наголосила на особистій відповідальності роботодавців з дотримання норм діючого законодавства в частині оплати праці та сплати єдиного соціального внеску за застрахованих осіб.

Щодо ситуації із заборгованості, що обліковується на комунальних підприємствах міста Лисичанськ, доповідав Максим Головньов, який зазначив, що з міського бюджету неодноразово надавалась фінансова підтримка КП ЛМР «Електроавтотранс» та ЛКСП «Лисичанськводоканал». На сьогоднішній день поточна заборгованість на вказаних підприємствах відсутня, наявна заборгованість минулих років. На ЛКП «Кінотеатр «Дружба» обліковується заборгованість за квітень – вересень 2020 року, яка виникла через тимчасову зупинку діяльності у зв’язку із запровадженням карантинних обмежень.

За результатами роботи комісії керівникам комунальних підприємств-боржників доручено надати графіки погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного соціального внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України. За словами Катерини Безгинської, на профільні міністерства будуть направлені листи щодо вирішення питання погашення заборгованості на підприємствах державної форми власності.

Управління праці та соціального захисту населення ВЦА м. Лисичанськ