Мораторій на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами продовжено

Шановні підприємці та лідери громадських об’єднань підприємців! Шановні колеги!

Нагадаємо, що з 2014 року в Україні діє мораторій на проведення перевірок підприємців контролюючими органами. Так, статтею 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (зі змінами, внесеними Законом України від 31.07.2014 № 1622-VII) заборонено проведення перевірок контролюючими органами підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців. Виключення становлять перевірки, що проводяться ДФС України, за наявності дозволу Кабінету Міністрів України або за ініціативи суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Аналогічний мораторій на перевірки запроваджено й у 2015 році. Але, на відміну від попереднього мораторію, у 2015 році, крім Державної фіскальної служби України, право на здійснення перевірок без отримання дозволу Кабінету Міністрів України або заявки суб’єкта господарювання щодо його перевірки надано Державній фінансовій інспекції України.

Крім зазначеного, завертаємо увагу підприємців, що у відповідності до частини 3 розділу ІІ Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII, Державною фіскальною службою України у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Зазначене обмеження не поширюється:

  • — з 1 січня 2015 року на перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість;
  • — з 1 липня 2015 року на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи — підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Акцентуємо увагу, що відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» у посвідченні (направленні) на проведення заходу державного нагляду (контролю) обов’язково повинна бути зазначена, серед іншого, підстава для здійснення заходу, у даному випадку — реквізити дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірки.

У разі виникнення додаткових питань щодо продовження мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами, звертайтесь, будь-ласка, до Гарячої лінії за номером (044) 285-55-81.

Також запрошуємо взяти участь в анкетуванні з оцінки стану здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, що проводиться Державною регуляторною службою з метою збирання інформації про кількість та ефективність заходів державного нагляду (контролю)!

Більш детальну інформацію щодо участі в анкетуванні можна знайти за посиланням: http://www.dkrp.gov.ua/info/4110.

Інформація з сайту Дежпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/info/4139)