Щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання та внесення відомостей до ЄДР

До уваги юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців!

Доводимо до вашого відома що 03.03.2011 р. набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання.

Цим Законом регулюється порядок проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення шляхом ліквідації юридичних осіб та припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців тільки на підставі судових рішень, що не пов’язані з банкрутством. Це стосується лише тих судових рішень інформація про які внесена до реєстру і пройшло не менше трьох років з дати опублікування в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації оголошення про судове рішення, а особи, у відношенні яких дане рішення було прийнято, не надали документи, перелік яких передбачено Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Також наголошуємо на тому, що усі юридичні особи та фізичні особи-підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 року та до цього часу не включені до Єдиного державного реєстру, зобов’язані до 03.03.2012 року подати державному реєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них та для заміни свідоцтв про їх державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка. Свідоцтва про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, оформлені з використанням бланків старого зразка та видані до 1 липня 2004 року після 03.03.2012 року будуть вважатися недійсними, а суб’єкти господарювання, що не надали потрібних документів або не прийняли рішення про припинення діяльності будуть включенні до Єдиного державного реєстру примусово з відповідною відміткою про недійсність свідоцтва. Але це не означає, що вони автоматично будуть позбавлені статусу юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців. Процедуру припинення вони будуть проходити згідно закону (не спрощену).

Цим законом передбачається завершити процес включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Нач. відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців — державний реєстратор О.О. Литвинюк