Марафон актуальних професій - 2018

Стало вже доброю традицією навесні проводити на Луганщині профорієнтаційну акцію «Марафон актуальних професій», під час якої учні підвищують свою інформованість про світ професій.

Такий профорієнтаційний захід Луганська обласна служба зайнятості організовує вже декілька років поспіль спільно з освітніми закладами та працедавцями задля того, аби привернути увагу учнівства до актуальних професій регіону, підвищити мотивацію молоді до працевлаштування на українських підприємствах.

У березні 2018 року в рамках зазначеної акції з учнями загальноосвітніх закладів області проведено 165 заходів у вигляді професіографічних екскурсій, профорієнтаційних уроків, презентацій професій. Цільова аудиторія, а це майже сім тисяч учасників акції (у тому числі 116 дітей-сиріт) — учні шкіл, а також безробітна молодь, яка або не має спеціальної освіти, або володіє неконкурентоспроможною на ринку праці професією. Відтак альтернативою для таких людей, на думку спеціалістів обласного центру зайнятості, є робітничий фах.

Молодих людей запрошували на підприємства, надаючи можливість побачити особливості певної професії і загалом отримати глибші знання про неї. Окрім цих презентацій та семінарів, учні та безробітні взяли участь у професіографічних екскурсіях, зустрічах, інших інформаційно-просвітницьких заходах.

Обов’язковими учасниками заходів з учнівською молоддю є представники профтехнічних навчальних закладів (викладачі, майстри виробничого навчання), що готують спеціалістів за напрямками, які користуються сталим попитом на сучасному ринку праці.

Тож, партнерами служби зайнятості, вже традиційно, виступили роботодавці, на базі підприємств яких проводились професіографічні екскурсії, та професійно-технічні навчальні заклади, що сприяли у проведенні презентації професій.

Окрім консультацій, які старшокласники отримали, як у працівників базових центрів зайнятості, так і біля інформаційних кутків будь-якого навчального закладу, була ще й чудова можливість визначити свої професійні нахили та здібності за допомогою комп’ютерних тестових методик. Під час роботи Марафону учні пройшли тестування із застосуванням наступних тестових методик: «Опитувальник Д.Голланда», тест «Воля», «Професійна кар’єра», «Опитувальник Е. Климова», тест «Технічне мислення», «Дослідження уваги та пам’яті», «Діагностика рівня тривожності» тощо.

Усі заходи в центрах зайнятості, в межах Марафону, проводилися за сценарієм, розробленим з урахуванням ситуації, яка склалась на сучасному ринку праці міст та районів області. А його заключним акордом стане обласний профорієнтаційний захід «Професійна палітра», що відбудеться 26 квітня 2018 року на базі Сєверодонецького хіміко-механічному технікуму.

Слід зазначити, що Марафон актуальних професій отримав багато схвальних відгуків, як від представників навчальних закладів, педагогічних колективів загальноосвітніх шкіл, так і від самих старшокласників.

Адже саме зараз значна частина випускників переживає момент, коли необхідно прийняти для себе одне з найважливіших рішень — вибрати справу для душі, за покликанням, тобто професію. Доведено, що від того, наскільки правильно зроблено вибір професії, залежить суспільна цінність людини, її місце серед людей, задоволеність професійною діяльністю, фізичне і психологічне здоров’я і, нарешті, радість та щастя.

Тож, своє майбутнє юнаки та дівчата повинні визначити ще задовго до останнього шкільного дзвоника, а тут замало порад батьків, вчителів, друзів — необхідна допомога кваліфікованих спеціалістів державної служби зайнятості!

Відділ організації профорієнтації Луганського обласного центру зайнятості