Про Програму Президента України — надання допомоги «єПідтримка»

 Президентом України оголошено Програму підтримки легального бізнесу, який постраждав від запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів під час пандемії COVID-19, шляхом стимулювання попиту серед громадян (далі — Програма).

Попередньо Програмою передбачатиметься надання державою підтримки в розмірі 1000 гривень повнолітнім громадянам, що щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19. За ці кошти громадяни зможуть придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок усередині країни — на внутрішні авіа- та залізничні рейси.

 Обов’язковою вимогою участі громадян у Програмі є наявність т.з. «зеленого сертифікату», підтвердженого у мобільному застосунку Дія.

Взяти участь у Програмі на першому етапі можна буде через мобільний застосунок Дія. Громадянин, що бажає взяти участь у Програмі, обирає в Дії послугу «єПідтримка», проходить перевірку на відповідність встановленим критеріям, відкриває в онлайн-банку віртуальний рахунок та отримує на нього гроші. Віртуальні рахунки — безкоштовні, комісій за обслуговування не буде. Більшість операцій в Дії здійснюється автоматично. У подальшому планується запустити оффлайн-сервіс.

Така Програма дозволить здійснити підтримку сфер діяльності, які постраждали від карантину більше за інших, а саме: заклади культури, заклади фізкультурно-оздоровчого спрямування і внутрішні пасажирські перевезення. У подальшому планується збільшити перелік сфер діяльності.

До Програми можуть долучитися суб’єкти господарювання, які надають послуги у зазначених вище сферах.

Термін дії Програми становитиме 1 рік (з 19.12.2021 до 18.12.2022).

Передбачається, що обсяг коштів на цілі Програми у 2021 р. становитиме не менше 3 млрд грн. У подальшому обсяг коштів буде визначений додатково.

Наразі Урядом України, зокрема Мінекономіки, опрацьовується механізм нормативно-правового врегулювання реалізації Програми.

За інформацією Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської ОДА