Про державну кредитну програму

 З 1 лютого 2020 року запрацювала державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» (далі – Програма), яка запроваджена за ініціативи Президента України та Прем'єр-міністра України з метою спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування.

Прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28, якою затверджено Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва.

Мета Програми – сприяння розвитку суб’єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України.

Підтримка бізнесу буде надаватись у вигляді компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у гривні за двома напрямками:

перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті. Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;

7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;

9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави.

Одне підприємство може отримати декілька кредитів, якщо їх загальна сума не перевищує 1,5 млн. грн. Максимальний строк кредитування не перевищує п’ять років.

Нині до програми долучились державні банки – ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк та УкрЕксімБанк. Очікується, що у Програмі братимуть участь і комерційні банки.

Подати заявку на отримання кредиту за Програмою може будь-який українець, який хоче відкрити власну справу або має бізнес з доходом до 50 млн грн на рік і планує його розширити.

Отримати більш детальну інформацію про Програму та подати заявку можливо за посиланням: https://5-7-9.gov.ua/