"Я на боці гірняків", - Юрій Гарбуз щодо реформи вугільної промисловості України

1 листопада голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз взяв участь у нараді в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, присвяченій обговоренню проекту Концепції реформування вугільної промисловості. До участі у нараді під головуванням профільного Міністра Ігоря Насалика були запрошені народні депутати України, керівники Луганської, Донецької, Львівської та Волинської облдержадміністрацій, директори шахт, представники профспілкових організацій гірняків, працівники Міненерговугілля.

З доповіддю щодо проекту Концепції реформування вугільної промисловості виступив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун. З 1 січня 2017 року планується реорганізація державних вугільних підприємств з метою їх об’єднання у Національну акціонерну компанію «Вугілля України». Це дозволить оптимізувати процес виробництва вугілля, уніфікувати всі юридичні, фінансові та матеріально-технічні процедури.

Обговорення проекту Концепції було «гарячим», але при цьому конструктивним. Представників профспілкових організацій гірняків та голів облдержадміністрацій занепокоїли, перш за все, питання скорочень шахтарів. У відповідь на ці зауваження Ігор Насалик запевнив, що різких скорочень не буде.

«Реформа вугільної промисловості є об’єктивною вимогою часу, — зауважив у своєму виступі Юрій Гарбуз. — Але при її реалізації необхідно враховувати складні обставини, у яких перебуває Луганська область у зв’язку з проведенням антитерористичної операції. Тому я на боці гірняків — реорганізація шахт не повинна призвести до зростання безробіття і соціальної напруги».

Керманич Луганщини запропонував об’єднатися усім політичним силам та спільно вирішувати проблеми галузі. «Коли йдеться про реформування вугільної галузі, не можна політизувати — треба займатися винятково проблемами гірняків», — наголосив Юрій Гарбуз.

Голова Луганської області також актуалізував питання ліквідації заборгованості перед шахтарями Луганщини і отримав обіцянку Міністра Ігоря Насалика погасити всі борги до початку нового року.

У Луганській області реорганізація ДП «Первомайськвугілля», відповідно до проекту реформи, планується з 1січня 2017 року. Питання реорганізації ПАТ «Лисичанськвугілля» відкладається до закінчення кредитних зобов’язань.

За підсумками обговорення ухвалено рішення провести погодження проекту Концепції на всіх рівнях і протягом двох тижнів направити свої пропозиції в Міненерговугілля.

За дорученням Юрія Гарбуза, Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Луганської облдержадміністрації найближчим часом буде проведена нарада щодо обговорення реформи вугільної промисловості з директорами шахт області, профспілковими організаціями, іншими зацікавленими сторонами. Пропозиції за підсумками цієї наради будуть передані в Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.