Отримати публічну інформацію може кожен бажаючий

«Сервісне спрямування роботи Державної податкової служби, що докорінно перетворює суть її діяльності, не лише змінює психологію платників податків, а й посилює відповідальність самих податківців. Сьогодні податкове відомство вже надає суб’єктам господарської діяльності низку послуг, що, з однієї сторони, спрощують процес сплати податків, а з іншої — мінімізують людський фактор у роботі з платниками»,- про це повідомив начальник ДПІ у м. Лисичанську Олександр Легков.

Законом України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.11 № 2939-VI забезпечено право громадян на доступ до публічної інформації, на реалізацію конституційного права громадян вільно отримувати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію.

ДПІ у м. Лисичанську приділяє особливу увагу розгляду запитів на публічну інформацію. За 10 місяців поточного року до податкової інспекції надійшло 5 запитів на публічну інформацію від фізичних осіб — підприємців: 1 запит — щодо надання інформації про право підпису на фірмовому бланку ДПІ у м. Лисичанську, 2 запита — щодо надання інформації про розгляд заяви на видачу патенту, зареєстрованим в ДПІ, 2 запита — щодо надання інформації про дату видачі свідоцтва платника єдиного податку, щодо кількості виданих свідоцтв та інше. Відповіді на запити були надані своєчасно.

Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Надання публічної інформації здійснюється у відповідь на інформаційний запит. Запит від особи на отримання інформації подається відповідно до затверджених форм і у довільній формі. При цьому згідно ст.19 ЗУ необхідно вказати:

  •  ім’я та прізвище запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер телефону;
  •  опис інформації, яку запитувач хотів би отримати (вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит);
  •  підпис і дату. Отже, згідно із зазначеними нормами Закону, анонімні звернення з проханням надання інформації розгляду не підлягають.

«Забезпечення високоякісного сервісу для платників податків — пріоритетний напрям роботи сьогодення, адже податківці мають дбати про захист прав сумлінних платників податків як споживачів послуг податкової служби. Отримати публічну інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа — запита за адресою: Державна податкова інспекція у м. Лисичанську, вул. Свердлова, 347 (на конверті вказати «Публічна інформація») або в електронному вигляді: public-Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , тел./ факс (06451) 7-02-66»,- підкреслив Олександр Легков.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ в м. Лисичанську ДПС в Луганській бласті