До уваги громадян: якщо Ви змінили адресу проживання - повідомте податкову у місячний термін!

Шановні громадяни громади! Лисичанська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Луганській області звертає вашу увагу на необхідності подання до контролюючих органів відомостей про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків. Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків», фізичні особи зобов’язані подавати відомості про зміну даних (зміна місця проживання (податкової адреси), прізвища, імені, по батькові, тощо), які вносяться до облікової картки платника податків, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР.

Відповідно до пункту 45.1. статті 45 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) платник податків — фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Наголошуємо. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Заяву за формою 5ДР громадяни можуть подати особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання — до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Також Заяву за формою 5ДР фізичній особі — платнику податків можна подати дистанційно (в електронній формі з копіями підтверджуючих документів, необхідних для внесення змін до Державного реєстру) за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» через меню «ЕК для громадян» за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС, при цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, в електронному вигляді.

Для інформаційної підтримки та допомоги у Електронному кабінеті функціонує приватна частина Електронного кабінету яка містить режим «Допомога», де розміщено інструкцію користувача по кожному режиму Електронного кабінету.

З будь-яких питань щодо надання громадянами відомостей про зміну даних платники податків можуть звертатися безпосередньо до Центру обслуговування платників Лисичанської ДПІ за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. В.Сосюри, 347 з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00, у п’ятницю з 8.00 до 15.45, обідня перерва з 12.00 до 12.45, окрім суботи, неділі та святкових днів або за телефоном (06451) 7-11-81.

Лисичанська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Луганській області