«Гаряча лінія» з Галиною Пупишевою: Актуальні питання декларування доходів громадян

 Днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником Лисичанської ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області Галиною Пупишевою на тему: «Актуальні питання декларування доходів громадян. Порядок отримання податкової знижки у 2021 році».

Відповіді на найбільш актуальні питання.

1. Питання: Якщо подано декларацію для податкової знижки та самостійно виявлено помилку, як виправити? Чи можна подати уточнюючу?

Відповідь: Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації (пп. 166.1.2 ст. 166 Податкового кодексу України).

У випадку, якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

2. Питання: В який спосіб громадянин може подати декларацію про отримані доходи?

Відповідь: Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Упереджуючи поширення коронавірусної хвороби COVID-19, бажано подання податкової звітності без візиту до державної податкової інспекції. Тому, радимо кожному декларанту, через електронний сервіс в Електронному кабінеті платника сформувати декларацію з вже частково заповненими даними (на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна та надіслати її до ДПІ.

Лисичанська ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області