Прийнято Закон щодо лібералізації застосування касових апаратів

Верховною Радою України прийнято важливі закони для підтримки бізнесу під час карантину. Серед них — Закон України № 1017-IX від 01.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Серед головних новацій — зміна лімітів для платників єдиного податку. Відтепер вони прив’язані до мінімальної заробітної плати: для першої групи платників — 167 розмірів, для другої групи — 834 розмірів, для третьої групи — 1167 розмірів. Ліміт не використання касових апаратів прив’язаний до 220 мінімальних заробітних плат станом на 1 січня звітного року.

Згідно з цим Законом, з 1 січня 2021 року передбачається обов’язкове застосування касових апаратів при продажу лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів.

На 01.01.2022 перенесено термін обов’язкового застосування касових апаратів для всіх інших підприємців платників єдиного податку другої-четвертої групи. Платники єдиного податку першої групи (фізичні особи-підприємці) не застосовують касові апарати при розрахунках.

Зміно штрафні санкції. Скасовано штрафи за невідповідність готівки в касі, за неподання звітності з використання програмного касового апарату, не програмування товарів (крім підакцизних) та штраф за не створення контрольної стрічки на програмному касовому апараті. Скасовано механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю.

Надання дистанційної послуги (з оплатою виключно в безготівковій формі) може здійснюватися без застосування касового апарату.

Більш детальну інформацію можна отримати за телефоном: (06451)71181 або звернутись до Центру обслуговування платників Лисичанської ДПІ за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. В.Сосюри, 347.

Головне управління ДПС у Луганській області