Впровадження РРО - на порядку денному Лисичанської ДПІ

Станом на 01 грудня 2020 року суб’єкти підприємницької діяльності Лисичанського регіону зареєстрували 110 реєстраторів розрахункових операцій (РРО), 520 книг обліку розрахункових операцій та 201 розрахункова книжка. Всього в Лисичанській ДПІ перебувають на обліку 433 РРО, — проінформувала начальник Лисичанської ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області Галина Пупишева.

Посадовець також повідомила про зміни щодо використання РРО, внесені Законом України № 1017-IX від 01.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі — Закон).

Згідно з Законом, з 1 січня 2021 року передбачається обов’язкове застосування РРО для лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів.

Також Законом перенесено на 01.01.2022 термін обов’язкового застосування РРО для всіх платників другої-четвертої групи. А обов’язкове застосування РРО для інших ризикових видів діяльності, а це — реалізація товарів у мережі Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів, та туристичних агентств, переноситься на 01 лютого 2022 року, — повідомила Галина Пупишева. Надання дистанційної послуги (з оплатою виключно в безготівковій формі) може здійснюватися без застосування РРО.

Зміни торкнулися й штрафних санкцій. Так, скасовано штраф за невідповідність готівки в касі, штраф за неподання звітності з використання програмного РРО, штраф за попереднє програмування товарів (крім підакцизних) та штраф за не створення контрольної стрічки на програмному РРО та скасування механізму компенсації частини штрафних санкцій покупцю.

У разі виникнення питань суб’єкти підприємницької діяльності та споживачі можуть звернутися за роз’ясненнями до Лисичанської ДПІ (м. Лисичанськ, вул. ім. В. Сосюри, 347), яка відкрита для відвідувачів з понеділка по четвер з 8:00 до 17:00, у п’ятницю з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45.

Сектор організації роботи Лисичанської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Луганській області