Е-кабінет платника податків: чим корисний сервіс та як ним користуватися

На цьому тижні платникам податків про переваги персонального робочого місця в Електронному кабінеті платника розповіла начальник Лисичанського відділу електронних сервісів Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Богдан.

Модернізований «Електронний кабінет платника» складається з двох функціональних частин — відкритої (загальнодоступної) та закритої (особистий кабінет).

Користуватися відкритою частиною «Електронного кабінету платника» можна без ідентифікації особи, тобто без електронного цифрового підпису. Через відкриту частину платник податків має можливість скористатися інформацією із загальнодоступних реєстрів; отримати інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності; отримати контакти та адреси центрів обслуговування платників; ознайомитись з новинами Державної податкової служби України; скористатися іншою корисною інформацією.

У приватній частині, після ідентифікації особи за допомогою електронного цифрового підпису, платнику надається можливість сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, отримати відомості про стан поданої звітності, сплатити податки; переглянути та перевірити свої облікові дані; створити запит для отримання інформації; переглянути стан розрахунків з бюджетом; отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних; скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» тощо.

Посадовець підкреслила, що електронне звітування суттєво полегшує процес подання звітності, а використання персонального робочого місця в Електронному кабінеті платника — спілкуванні з податковою службою. Даним сервісом можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і з смарт пристроїв.

Вона зазначила, що станом на 01 листопада поточного року частка звітності, поданої платниками в електронному вигляді становить близько 70 відсотків.

На зустрічі платникам податків старшим державним інспектором Лисичанського відділу електронних сервісів Оленою Калініною було продемонстровано роботу сервісу «Електронний кабінет платника» та надано практичні поради в частині користування Е-кабінетом платника. Присутні на зустрічі платники отримали електронну копію вебінару «Сплачувати податки легко».

Нагадаємо, вхід до «Електронного кабінету платника» здійснюється за наступним посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/ з використанням електронного цифрового підпису. У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, платники податків мають можливість звернутися до ДПС за телефоном: 0-800-501-007.

Лисичанський сектор організації роботи Головного управління ДПС у Луганській області