Туристичний збір: платники та ставки податку

ДПІ у м. Лисичанську, в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!», інформує: Туристичний збір — місцевий збір, який встановлюється місцевою радою. Платники — громадяни, які на території місцевої ради отримують послуги з тимчасового проживання. Водночас, від сплати туристичного податку звільняються громадяни, які знаходяться у відрядженні; діти до 18 років; інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи. Окрім того, платниками збору не є особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів. Однак, такі заклади повинні мати ліцензію на медичну практику та акредитацію МОЗ України.

Справляння туристичного збору здійснюють податкові агенти:

— адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

— квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири) фізичних осіб;

— юридичні особи або фізичні особи-підприємці, які уповноважені місцевою радою справляти збір на умовах договору.

База справляння збору — вартість усього періоду тимчасового проживання (за виключенням витрат на харчування, побутові послуги).

Справляння збору здійснюється під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням. Сума збору зазначається податковим агентом окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Ставка — 1% до бази справляння. Кошти збору зараховуються до місцевого бюджету територіальної громади.

Порядок справляння туристичного збору регламентується статтею 268 Податкового кодексу України, зі змінами та доповненнями.

Надходження туристичного збору — один із важливих кроків до розбудови економічної стабільності країни. Податок покликаний розвивати вітчизняний туризм та зміцнювати місцеві бюджети.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську