Експериментальний проєкт з надання окремих соціальних послуг ВПО з числа осіб похилого віку, осіб з інвалідністю

Постановою КМУ від 21.03.2023 № 248 затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Мінсоцполітики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Мета проєкту - забезпечення доступності соціальних послуг для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з бойовими діями, тимчасовою окупацією, деокупацією тощо.

Під час реалізації експериментального проєкту передбачено безкоштовне надання соціальних послуг:

  • - підтриманого проживання;
  • - надання притулку (тривалість надання послуги одній особі - не більш як шість місяців);
  • - догляду стаціонарного (не більш як 50 особам).

Крім того, може надаватися соціальна послуга соціальної адаптації.

Соціальні послуги надаються на базі закладів охорони здоров’я:

  • - Спеціалізованого Трускавецького санаторію "Батьківщина";
  • - Спеціалізованого Миргородського санаторію "Слава".

Право на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту мають особи похилого віку, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб,

  • - які перемістилися з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації;
  • - або в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та інформація про яке підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

!! Обов’язковою умовою надання соціальних послуг є наявність довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання соціальних послуг особа, яка їх потребує, може звернутись до органу соціального захисту населення в територіальній громаді за місцем проживання (перебування) з заявою про надання соціальних послуг та подати необхідні документи.

Рішення про надання соціальних послуг приймається за результатами оцінювання потреб у наданні окремих соціальних послуг особі та після отримання підтвердження наявності вільних місць в учасників експериментального проєкту.