Про стан боргів із виплати заробітної плати в Лисичанську на 01.02.2010 року

За оперативними даними моніторингу, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по підприємствах Лисичанська на 01.02.2010 року становила 19229,3 тис. грн., що на 5752,4 тис. грн., або на 42,7% більше, ніж на початок цього року. У структурі загальної суми боргу на економічно активні підприємства припадає 62,0% (11919,3 тис.грн.) заборгованості, підприємства-банкрути – 37,9% (7285,3 тис. грн.), економічно неактивні підприємства – 0,2% (24,7 тис. грн.). Аналіз стану розрахунків із виплати заробітної плати на підприємствах міста свідчить, що збільшення заборгованості із заробітної плати відбулося як в категорії економічно активних підприємств,так і підприємств щодо яких відбувається процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Про це повідомляє начальник управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради Олена Бєлан.

Так, по економічно активних підприємствах зростання боргів обумовлено головним чином виникненням заборгованості з оплати праці перед працівниками ВАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій» (борг погашено в повному обсязі протягом першої декади лютого), збільшенням сум невиплат на ВАТ «Лисичанська сода», ЗАТ «Лисичанський м`ясокомбінат», а також перед працівниками трьох підприємств комунальної власності.

Серед підприємств-банкрутів збільшення боргів з оплати праці протягом січня цього року відбулося на ВАТ «Лисичанський завод ГТВ» та його дочірньому підприємстві «Обрій». На рівні даних попереднього місяця залишається борг економічно неактивних підприємств.

За даними щотижневого моніторингу погашення заборгованості із заробітної плати, станом на 23.02.2010 р., загальна сума заборгованості з оплати праці порівняно з 01.02.2010р. зменшилась на 4242,8 тис. грн., за рахунок часткового скорочення боргів на економічно активних підприємствах, і становить 14986,5 тис. грн. Сума невиплаченої своєчасно заробітної плати по економічно активних підприємствах на 23.02.2010 року становить 7676,5 тис. грн. проти 11919,3 тис. грн. на 01.02.2010 року (зниження на 35,6%). Так, на підприємствах, що належать до комунальної власності борги зменшено на 1209,8 тис. грн., або 24,9%.

За інформацією О.А. Бєлан, стан справ щодо своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках та вжиття заходів, направлених на погашення заборгованості, протягом лютого двічі розглядався на засіданнях комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та іншим соціальним виплатам, а також з реалізації заходів, направлених на легалізацію найманої праці, під головуванням заступника міського голови Головньова М.С. На комісії було заслухано 6 звітів керівників, представників підприємств, що мають борги з оплати праці. За результатами роботи комісії прийняті відповідні рішення, в т.ч. щодо строків погашення боргів.

Слід зазначити, що відповідно до прийнятих зобов`язань керівників, які звітували, станом на 23 лютого в повному обсязі погашено заборгованість перед працівниками трьох підприємств на загальну суму 47,2 тис. грн.