Безоплатна правова допомога - на захисті прав громадян

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Основним завданням місцевого центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме забезпечення надання таких видів правових послуг: захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах для соціально незахищених категорій громадян: особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів, учасникам бойових дій (у тому числі учасникам АТО із відповідним статусом та членам сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін., котрим надаватимуться послуги адвокатів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, коли вони належать до тих категорій осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Діяльність Сєвєродонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевого центру поширюється на територію Кремінського, Попаснянського районів та міст Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк Луганської області. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника — адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Директором місцевого центру є Богуш Володимир Данилович.

Очевидно, що не всі громадяни, котрі звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної правової допомоги, а лише допомогу у вигляді консультації. Відповідно до покладених на центр завдань, допомога у вигляді консультацій та роз’яснень не надається. Такого виду допомогу можна буде отримати від суб’єктів надання первинної правової допомоги.

З 30 березня 2015 року обласний центр було реорганізовано у Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській області, проте повноваження роботи центру щодо захисту осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі залишається.

Більше інформації про безоплатну правову допомогу можна отримати на сайті: http://luhansk.legalaid.gov.ua/

Контактна особа з питань тематики заходу: Богуш Володимир Данилович (050)-107-25-63

Сєвєродонецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги