Пам'ятай про Крути

29 січня до Дня пам’яті героїв Крут дев’ятикласники НВК «Гарант» - вихованці рою «Єдність», учасники військово-патріотичної гри «Джура» підготували для ровесників історичний екскурс сторінками подій, що відбулися більше сторіччя тому.

Учні докладно познайомилися з причинами бою, який відбувся біля залізничної станції Крути, за картою спробували реконструювати тактику оборони, яку вибудували юнаки, переглянули історичну хроніку 1918 року і дійшли висновку, що у бою під Крутами курсанти виконували наказ командування і лише на деякий час зупинили стрімкий наступ Червоної гвардії під командування О.Муравйова, яка мала на меті «взяти Київ». Ця затримка надала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який згодом врятував молоду українську державність.

 Дівчата й хлопці представили однокласникам вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти», художній фільм «Крути», який вийшов на екрани 2018 року, до 100-річчя історичної події, марки, конверти, фотокартки, ювілейну монету, які зберігають пам'ять про Крути.

Ключове питання, над яким міркували підлітки: чи варто було віддати своє життя заради тимчасової перемоги? Думки різнилися, адже не кожен готовий жертвувати своїм життям, проте більшість учнів погодились, що варто відстоювати свою державу і бути свідомим громадянином України.

Відділ освіти Лисичанської міської ради