Розглянуто стан зайнятості населення та погашення заборгованості із заробітної плати

 Вчора, 21 грудня, відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, погашення заборгованості із заробітної плати під головуванням заступника керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Олега Калініна.

У роботі комісії взяли участь керівники комунальних підприємств Електроавтотранс, Лисичанський Шляхрембуд, Комунальник, Лисичанськтепломережа та АТ «Лисичанськвугілля».

За результатами заслуханих звітів керівників підприємств-боржників головою комісії надано доручення — розробити графік погашення заборгованості із заробітної плати. Окрім того, керівникам комунальних підприємств, які мають борг зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України, доручено розробити відповідні графіки у співпраці з представниками пенсійного фонду.

З-поміж інших актуальних питань розглядався стан справ із погашенням заборгованості по заробітній платі, єдиного соціального внеску, страхових внесків та виплати лікарняних на підприємствах АТ «Лисичанськвугілля». Зокрема, директор з економіки та фінансів Сергій Кодацький відзначив позитивну динаміку щодо погашення заборгованості із заробітної плати та зазначив, що погашено повністю борг за вересень та частково за жовтень поточного року. Разом з тим ліквідована заборгованість по лікарняним листам за попередні періоди.

Далі Олег Калінін звернув особливу увагу на те, що за пропозицією ГУ Пенсійного фонду України в Луганській області на засідання були запрошені, однак не прийшли, фізичні особи-підприємці, які мають борг зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування та інші обов’язкові платежі до пенсійного фонду станом на 01.12.2021 та суб’єкти господарської діяльності, які нараховували заробітну плату менше встановлено законодавством рівня за березень-травень 2021 року.

Голова комісії наголосив на безвідповідальності у зв’язку з неявкою на засідання та зробив акцент на те, що легалізація заробітної плати актуальна з багатьох причин: збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в тому числі до Пенсійного фонду України та соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Водночас він зазначив, що працівник, який отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж та відповідно до цього:

  • — він не буде одержувати гідну пенсію;
  • — його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;
  • — у нього немає права:
  • — на відпустку,
  • — на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю,
  • — не працювати у вихідний та святковий день чи отримати оплату праці у ці дні у подвійному розмірі,
  • — на охорону праці,
  • — на соціальне страхування та інші державні соціальні гарантії.

Завершуючи засідання, Олег Калінін зауважив, що питання заборгованості із заробітної плати, легалізації найманої праці і надалі є одним із пріоритетних напрямків роботи та залишається на постійному контролі керівника Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації.

Відділ економіки Лисичанської міської ВЦА