Олександр Заїка про ЛКСП «Лисичанськводоканал»

 Одним з найбільш актуальних та найболючіших питань для нашої громади залишається водопостачання. Адже досі над водоканалом тяжіють загрози знеструмлення за борги. Про заходи для виходу з кризи та плани щодо покращення ситуації стосовно ЛКСП «Лисичанськводоканал» обговорювалось на пресконференції із керівником Лисичанської міської ВЦА Олександром Заїкою.

Олександр Сергійович підтвердив, що ЛКСП «Лисичанськводоканал» знаходиться у вкрай важкому фінансовому стані. Борги минулих років за енергопостачання та не оплата населенням послуг водопостачання та водовідведення призвели до того, що електроенергія оплачується з місцевого бюджету.

 

Наразі Лисичанська міська ВЦА здійснює оплату за спожиту активну електроенергію минулих років відповідно до попередніх домовленостей з ТОВ «ЛЕО». Кредиторська заборгованість за спожиту електроенергію ЛКСП «Лисичанськводоканал» станом на 01.07.2021р. становить 11 548,6 тис. грн (ДП ЗД «Укрінтеренерго») та 165 489,3 тис. грн. (ТОВ «ЛЕО»).

В свою чергу дебіторська заборгованість населення за надані послуги водопостачання та водовідведення перед ЛКСП «Лисичанськводоканал» станом на 01.07.2021 складає понад 88,5 млн.грн.

Але є і позитивні зміни. Так, для покращення роботи підприємства розроблено проєктно-кошторисну документацію, яка очікує фінансування та виконання. Наразі запланована реконструкція міських очисних споруд (МОС) за адресою: вул. Мічуріна, 16-б та МОС м. Привілля.

Для якісного водопостачання і зменшення втрат питної води ЛКСП «Лисичанськводоканал», терміново потребується реконструкція аварійної ділянки магістрального водоводу подачі питної води від ПК-104 до ВНС «Лисичанська». Необхідна розробка проєктно-кошторисної документації та виконання робіт по проєкту: «Реконструкція магістрального водоводу подачі питної води від ПК-104 до ВНС «Лисичанська», протяжністю 2,8 км».

Багато чого вже зроблено і в поточному році, – зауважив керівник. Так, виконані роботи по заміні водогону Ду 400 мм вул. ім. Ген. Потапенка протяжністю 103 м. Проводяться ремонтні роботи по вул. Гарибальді, замінені труби Ду 160 мм протяжністю 600 м. Плануються ремонтні роботи водоводів по вул. ім. В. Сосюри та вул. ім. Д.І. Менделєєва.

Також задля зменшення тарифу на електричну енергію розглядається питання переходу ЛКСП «Лисичанськводоканал» з другої категорії електроживлення на першу та розробки проєктно-кошторисної документації на «Будівництво підстанції 35/6 кВт на дільниці насосної 2-го підйому Білогорівського водозабору ЛКСП «Лисичанськводоканал» орієнтовною вартістю 14 млн.грн.