3 грудня - Міжнародний день інвалідів

Щороку 3 грудня Україна разом із світовою спільнотою відзначає Міжнародний день інвалідів. На долю осіб з фізичними обмеженнями випали нелегкі випробування, однак долаючи труднощі, вони проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя.

Дату було встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року аби закликати держави проводити інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства.

Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя. Цей день акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Ця дата є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства - людей з інвалідністю.

Переймаючись буденними проблемами, треба замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не забувати, що поруч з нами живуть люди з обмеженими можливостями, які потребують допомоги і уваги. Захищаючи гідність інвалідів ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними людьми, які надихають багатьох членів нашого суспільства.

Своїми успіхами в спорті, науці, громадському житті особи з фізичними обмеженнями доводять, що завдяки силі духу і цілеспрямованості можна досягти значних висот. Разом з тим, як ніхто інший, ці люди потребують підтримки і заохочення, уваги й турботи суспільства.