У Лисичанську вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Сьогодні, 15 лютого, у сквері ім. Ю.О. Гагаріна, біля пам’ятного знаку «Воїнам-інтернаціоналістам» відбувся траурно-урочистий мітинг, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан.

У мітингу взяли участь міський голова Сергій Шилін, заступники міського голови Андрій Шальнев та Ігор Ганьшин, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету міської ради Олександр Савченко, ветерани Афганістану, працівники органів місцевого самоврядування та державної влади, представники правоохоронних органів, міського військового комісаріату, учнівська молодь та мешканці міста.

Розпочався захід із заупокійної панахиди за загиблими, яку провів капелан Православної Церкви України Державної прикордонної служби України отець Назарій.

Звертаючись до присутніх, міський голова Сергій Шилін відзначив: «У цьому році виповнюється 31 рік з моменту виведення військ з Афганістану, з моменту, коли останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон поблизу містечка Термез. Жахлива війна зламала життя багатьом юнакам, але вони все одно чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишаючись вірними присязі до кінця. Понад дев’ять років сім’ї з нетерпінням чекали повернення своїх рідних та коханих. Однак не для всіх цей момент став втішливим і щасливим. Тисячі наших співвітчизників не повернулися до рідних домівок. Є серед них і наші земляки — лисичани. Пам’ятаємо про загиблих земляків і знаємо їх поіменно — Олександр Куриленко, Олег Денищенко, Ігор Маркін, Юрій Дудник, Олександр Миронов та Віктор Чечель». Сергій Іванович запропонував вшанувати пам’ять всіх загиблих хвилиною мовчання.

Від імені Лисичанської міської ради, її виконавчого комітету та від себе особисто Сергій Шилін подякував усім воїнам за участь у високій місії із забезпечення миру і добросусідських відносин між країнами світу, за мужність і відвагу, сміливість і стійкість. Окремо міський голова відзначив роботу ветеранів-афганців з патріотичного виховання підростаючого покоління та внесок у формування світогляду молоді — нашого майбутнього і побажав усім воїнам-інтернаціоналістам здоров’я, щастя, душевного спокою, злагоди і добробуту у нашому великому домі, що зветься — Україна.

Окрім того, на заході виступили голова міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану Вадим Черемін, старший солдат Лисичанського міського військового комісаріату Павло Сіротін та член правління громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Володимир Кравець.

По завершенню мітингу, під звуки афганських пісень, відбулась церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку «Воїнам-інтернаціоналістам».

Після урочисто-траурної частини частувань, ветерани-афганці вирушили по місцях поховань своїх загиблих товаришів.

Зазначимо, що напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан делегація представників Лисичанської міської ради та спілки ветеранів Афганістану відвідали воїна-інтернаціоналіста — особу з інвалідністю внаслідок війни і батьків загиблих в Афгані та вручили їм матеріальну допомогу. Рішення про надання матеріальної допомоги приймається виконкомом міської ради напередодні пам’ятної дати та стало вже щорічною доброю традицією у низці заходів, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.