14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Аварія, що сталася у квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

14 грудня в України традиційно відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня 1986 року було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результати вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.

14 грудня — це день вшанування мужності, самовідданості та високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії та день вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя заради безпеки майбутніх поколінь. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14-те грудня святом.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне — найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити — як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхні героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла.

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС! Бажаємо вам і вашим рідним міцного здоров’я, терпіння, щастя і удачі, шани і щирої поваги від людей і держави! Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах ядерної катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.