У міській раді пройшло засідання місцевої комісії з питань ТЄБ та НС

Сьогодні, 10 січня, в Лисичанській міській раді відбулось засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням міського голови Сергія Шиліна.

На порядку денному засідання комісії були розглянуті питання про недопущення виникнення надзвичайної ситуації на шахтах ПАТ «Лисичанськвугілля» через припинення електропостачання та про обмеження постачання електричної енергії на об’єкти комунальних закладів Лисичанської міської ради.

В.о. генерального директора ПАТ «Лисичанськвугілля» Андрій Зимін доповів про існуючу загрозу виникнення техногенної катастрофи через припинення електропостачання шахт. Він наголосив, що ПАТ «Лисичанськвугілля» не має можливості сплатити передплату за очікувану електричну енергію у січні 2019 року у зв’язку з відсутністю грошових коштів.

«Ситуація ставить під загрозу можливість електропостачання шахт у січні 2019 року, що в свою чергу призведе до відсутності провітрювання та затоплення гірничих виробок, а в подальшому — безповоротну втрату вугледобувних підприємств. Зупинка роботи шахт призведе до загрози виникнення надзвичайної ситуації природного і техногенного характеру та можливого соціального вибуху», — підкреслив Андрій Олександрович.

За результатами доповіді комісія вирішила доручити керівництву ПАТ «Лисичанськвугілля», 2-му Воєнізованому гірничорятувальному загону здійснити всі вичерпні заходи по недопущенню виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру на шахтах ПАТ «Лисичанськвугілля» через можливе припинення електропостачання. Окрім того, члени комісії вирішили направити від Лисичанської міської ради листи про ситуацію, яка може статися на шахтах через припинення електропостачання до голови Верховної Ради України Парубія А.В., керівників фракцій Верховної Ради України, прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., народних депутатів Дунаєва С.В., Бойко Ю.А., Шахова С.В., Бондаря М.Л., голови Луганської обласної державної адміністрації — військово-цивільної адміністрації, прокуратури Луганської області, ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, Головного управління Національної поліції в Луганській області.

За темою наступного питання, щодо обмеження постачання електричної енергії на об’єкти комунальних закладів Лисичанської міської ради, члени комісії заслухали начальника Управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ Віталія Саханя, директора ЛКСП «Лисичанськводоканал» Михайла Фатьянова та директора КП «Лисичанськтепломережа» Андрія Панаіта.

Зазначимо, що 9 січня ТОВ «ЛЕО» відключило об’єкти ЛКСП «Лисичанськводоканал»: ВНС «Борівске» та ВНС «ГТВ» у зв’язку з існуючою заборгованістю за спожиту електричну енергію. Вночі з 9 на 10 січня, за підсумками переговорів, електропостачання було відновлено, але відключення через заборгованість можливе будь-якого моменту.

За результатами тривалої дискусії, місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила наступне. Направити листа до ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» щодо необхідності виконання ст.6 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», забезпечення безперебійним електропостачанням об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал» та КП «Лисичанськтепломережа», а також не допущення їх відключення. Також було прийняте рішення поінформувати регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про часткове припинення поставок електричної енергії на об’єкти ЛКСП «Лисичанськводоканал», а також терміново підготувати та направити листи про загрозу виникнення надзвичайної ситуації на території мм. Лисичанськ, Новодружеськ до голови Верховної Ради України Парубія А.В., прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., народних депутатів Дунаєва С.В., Бойко Ю.А., голови Луганської обласної державної адміністрації — військово-цивільної адміністрації, прокуратури Луганської області, СБУ в Луганській області, Головного управління Національної поліції в Луганській області, штабу ООС.

Окрім того, комісія доручила ЛКСП «Лисичанськводоканал» вжити вичерпних заходів щодо поновлення платоспроможності по сплаті заборгованості по заробітній платі та оплаті комунальних платежів, скласти та виконувати «Графік погашення заборгованості перед ТОВ „ЛЕО“ за 2018 рік» та проводити поточні розрахунки за спожиту електричну енергію.

Також члени комісії доручили Управлінню з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ, ЛМУ ГУ ДСНС в Луганській області, ЛКСП «Лисичанськводоканал» у разі відключення від електропостачання об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал» виконувати забезпечення підвозу питної та технічної води та скласти графіки підвозу питної та технічної води населенню міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля.