Про роботу відділу у справах сім'ї, молоді та спорту за І квартал 2019

Основним завданням відділу у справах сім’ї, молоді та спорту є забезпечення на території міста реалізації державної політики стосовно дітей, жінок та сім’ї; фізичної культури і спорту; молоді; національно-патріотичного виховання молоді; оздоровлення та відпочинку дітей міста.

Відділом розроблені 4 міські програми, які є вектором нашої роботи: Міська програма реалізації державної молодіжної та сімейної політики на території міста Лисичанськ на 2016-2020 роки, Міська програма розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2021 роки, Міська програма оздоровлення та відпочинку на території міста Лисичанськ на 2017-2021 роки, міська Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді у м. Лисичанську.

При відділі створені та працюють Координаційні ради: з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді; з питань відпочинку і оздоровлення дітей та підлітків; з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 05.03.2019 року № 115 була створена Координаційна рада з питань популяризації оздоровчої рухової активності.

За звітний період 2019 року було опрацьовано 335 вхідних документів, надано 151 відповідь, з них: 50 відповідей на документи з позначкою, які потребують швидкого реагування, або значяться на контролі з тривалим терміном виконання.

В цілому роботу відділу можна умовно розділити на декілька напрямів:

Фізична культура та спорт

В першому кварталі 2019 року до Державного фонду регіонального розвитку було подано на розгляд проект «Капітальний ремонт фасаду з утепленням будівлі спортивного залу „Скляр“, розташованого за адресою: м. Лисичанськ, вул. Жовтнева, 314». Проект був зареєстрований в он-лайн платформі Державного фонду регіонального розвитку та станом на 05.04.2019 проект знаходиться в стадії оцінювання.

25 січня 2019 року в КЗ «Палац культури ім. В. М. Сосюри» пройшов захід «Підведення підсумків спортивного життя міста Лисичанська за 2018 рік». Під час заходу були нагороджені кращі працівники сфери фізичної культури та спорту міста та кращі лисичанські спортсмени. Детальніше за наступним посиланням https://www.facebook.com/pg/smslisichansk/videos/?ref=page_internal.

20 березня 2019 року в спортивній залі КЗ «ЛМДЮСШ» відділом у справах сім'ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради було організовано проведення семінару «Протидія боулінгу: попередження жорстокості та насилля у дитячому середовищі».

Метою заходу було визначення поняття «булінг», «шкільний булінг», «насилля»; оптимізація стосунків у середовищі, недопущення випадків булінгу (насильства); вироблення алгоритму дій при виникненні булінгу в навчальному закладі.

 

Щоб нагадати, що спорт є універсальною мовою, яка спонукає до миру, порозуміння та взаємоповаги між людьми,в березні 2019 рамках заходу проводиться акція #WhiteCard («Біла картка») до якої долучилась учнівська та студентська молодь міста Лисичанська. Підняття «Білої картки» символізує справедливе відношення та надання рівних можливостей усім, хто бажає долучитися до здорового способу життя, мир, нейтральність та мету діяти спільно заради кращого світу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Також, в першому кварталі 2019 року присвоєні спортивні розряди Кандидат у Майстри спорту України

  • — Владиславу Маслову ( стрибки на батуті (стрибки на акробатичній доріжці);
  • — Миколі Шолковому (Айкідо);
  • — Анзору Жердецькому (Айкідо).
  • — Володимиру Сєчкарьову (боротьба самбо).

 

  Сімейна політика

З напрямку сімейної, ґендерної політики, протидії торгівлі людьми, попередження ґендерного та домашнього насильства проведена наступна робота:

за звітний період 2019 року у Лисичанській міській раді відбулось 1 засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми (06.02.2019).

Інформація про проведені Координаційні ради систематично розміщується на офіційному веб-сайті Лисичанської міської ради.

30.01.2019 відділом взята участь у форумі «Механізми захисту прав жінок та дітей які проживають поблизу лінії розмежування».

21.02. 2019 відбулась відеоконференція місцевої Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми з обласною КР за темою: «Запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Відділом видано: посвідчень батьків багатодітної сім’ї — 17, посвідчень дитини з багатодітної сім’ї — 47.

Багатодітних сімей — 334 (в них виховується дітей — 1198), з них сімей : 229 сімей (3 дітей); 49 — (4 дітей); 34 — (5 дітей); 16 — (6 дітей), 3 — (7 дітей); 1— (8 дітей), 1 — (9 дітей), 1 – (11 дітей).

Заяв від громадян щодо присвоєння жінкам почесного звання «Мати-героїня» України не надходило.

Відповідно до інформації Лисичанського відділу поліції ГУНП в Луганській області, з яким відділ тісно співпрацює в напрямку попередження насильства в сім’ї, кількість звернень щодо насильства в сім'ї які надійшли протягом звітного періоду становить – 173 (де 170 -психологічне насильство, 3-фізичне (стосовно жінок). Із 173 звернень - надійшло від дітей - 3, жінок – 152, чоловіків - 18. Кількість осіб, які перебувають на обліку з приводу вчинення насильства в сім'ї – 164.

Заяв або повідомлень про факти торгівлі людьми до відділу не надходило.

У місті систематично проводяться заходи щодо попередження ґендерного та домашнього насильства, та протидії торгівлі людьми. Так у навчальних закладах міста відбулись: диспут серед студентів за темою «Легальне та нелегальне працевлаштування (Лисичанський державний гірничо-індустріальний коледж); бесіда з учнями за темою «Торгівля людьми-сучасне рабство» (ДПТНЗ «Привільський професійний ліцей»); тренінг практичного психолога зі студентами за темою «Ви не для продажу», виготовлення буклетів «Жертвою торгівлі людьми може стати кожен», перегляд відеофільму «Живий товар» (Лисичанський проміслово-технологічний коледж); щотижневі засідання центру молодіжних ініціатив (актив студентів) за тематикою щодо протидії торгівлі людьми. На порядку денному засідань: доповіді, дискусії, перегляд відеороликів, зустрічі з представниками Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області (ВП «Лисичанський педагогічний коледж Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка»).

За інформацією відділу освіти у загальноосвітніх закладах міста серед учнів 10-11 класів відбувся захід щодо виготовлення та поширення буклету «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства» (700 буклетів).

У Лисичанському міському центрі зайнятості для молоді віком до 35 років (14 осіб) відбувся семінар щодо запобігання нелегальній трудовій міграції «Торгівля людьми - найважча форма злочинності. Попередження нерегульованої трудової міграції, протидія торгівлі людьми» та семінар для осіб 45 та більше років (14 осіб) за темою «Корисні поради для тих хто планує перетинати кордон». Під час заходу був присутній соціальний партнер юрист з правової консультації «Право на захист» агентства ООН у справах біженців.

За інформацією відділу культури у бібліотеці-філії № 3 КЗ «Лисичанська ЦБС» була створена інформаційна тека «Живий товар – у пошуках кращої долі»; у бібліотеці-філії сімейного читання № 8 презентували інформаційний буклет «Насильство: як протидіяти?». Важлива інформація представлена в буклеті, супроводжувалась роз’яснювальною бесідою з користувачами про те, де отримати психологічну допомогу постраждалим, до яких гарячих ліній треба звертатися та як уникати кризових та небезпечних ситуацій. Було роздано 20 буклетів.

Оздоровлення та відпочинок

На виконання міської Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2017-2021 роки виконавчим комітетом Лисичанської міської ради у квітні 2019 року було прийняте рішення № 154 «Про організацію відпочинку та оздоровлення дітей і підлітків у літній період 2019 року».

Згідно Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2017-2021 роки з міського бюджету на 2019 рік планувалось виділити на проведення літньої оздоровчої кампанії 711,1 тис. грн., фактично виділено кошти у сумі 1 073 548 грн. 00 коп.:

- 853 536 грн. 00 коп. - відкриття літніх пришкільних таборів з денним перебуванням;

- 180 000 грн. 00 коп. - забезпечення оздоровленням дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки (31 путівка для дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в ДОТ «Заря», м. Кремінна);

- 40 012 грн. 00 коп. – відкриття спортивного ДОТ «Рекорд» з денним перебуванням.

Протягом літа 2019 року за рахунок місцевої оздоровчої бази м. Лисичанськ, яка нараховує 19 Літніх пришкільних таборів з денним перебуванням (ЗОШ № 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 18, 24, 25, 26, 27, НВК «Гарант», 29, 30), планується охопити відпочинком 1600 дітей пільгової категорії з організацією харчування 36 грн.93 коп. на 1 дитину та 1 табір з денним перебуванням при КЗ «Лисичанська ДЮСШ» зі спортивним ухилом «Рекорд», в якому планується охопити відпочинком 68 вихованців міської ДЮСШ.

Відділом у справах сім‘ї, молоді та спорту продовжується робота щодо направлення дітей пільгових категорій на оздоровлення і відпочинок в оздоровчі заклади України, а саме: станом на 01.04.2019 8 дітей, позбавлених батьківського піклування були направленні до українського дитячого центру «Молода гвардія» м. Одеса та до міжнародного дитячого центру «Артек» Київська обл.

Відділом ведеться активна робота з керівниками підприємств та організацій міста різних форм власності, які не мають власної оздоровчої бази, щодо можливості виділення коштів для придбання путівок в дитячі заклади оздоровлення України для оздоровлення дітей своїх працівників.

Так, на 2019 рік, за попередніми показниками, підприємствами та організаціями міста заплановано виділити 1 758 тис. грн. на організацію літнього оздоровлення дітей своїх працівників, а саме:

• ПАО «ЛИНІК» - 80 дітей (750 000 грн. 00 коп.)

• ПАО «Лисичанськвугілля» - 175 дітей ( 830 000 грн. 00 коп.)

• КП «Лисичанськтепломережа» - 40 дітей (100 000 грн. 00 коп.)

• ТОВ «ЛИСПИ» - 10 дітей (42 000 грн. 00 коп.)

• ЛКСП «Лисичанськводоканал» - 6 дітей (36 000 грн. 00 коп.)

Крім того 35 дітей пільгових категорій у 1 кварталі 2019 року мали змогу відпочити та оздоровитись в санаторіях України, з них: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 1; дітей з багатодітних родин – 2, дітей-інвалідів - 4, дітей, що перебувають на д/о –27, дітей зареєстрованих, як внутрішньо переміщені особи – 1 .

Різними формами відпочинку та оздоровлення буде охоплено 3850 дітей віком від 7 до 18 років, з яких 3480 дитини належать до пільгових категорій.

Національно-патріотичне виховання та молодіжна політика