Про роботу служби у справах дітей за 2018 рік

Упродовж 2018 року працівниками служби проводилась робота щодо організації заходів соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.01.2019 на первинному обліку в службі перебуває 297 дітей, з них: 79 дітей-сиріт, 218 дітей, позбавлених батьківського піклування. Із зазначених категорій дітей перебувають: під опікою та піклуванням — 204 дитини, на вихованні в ДБСТ- 19 дітей, виховуються в прийомних сім’ях — 23 дітей, в дитячих державних закладах на повному державному забезпеченні — 41 дитина, навчаються в ПТУ- 4 дітей, ВНЗ — 3 дітей, тимчасово влаштовані в сім’ї родичів — 3 дітей. Протягом звітного періоду на первинний облік поставлено 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створена прийомна сім’я, в яку влаштовано 2 дітей та ДБСТ, в який влаштовано 5 дітей.

У місті функціонує 6 прийомних сімей, в яких виховується 9 дітей та 3 будинки сімейного типу, в яких виховується 21 дитина.

Охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування сімейними формами виховання складає 85 %.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення. Протягом року усиновлено 16 дітей. Постійно ведеться просвітницька робота з популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та ДБСТ спеціалістами служби було здійснено обстеження 152 сімей, в яких проживають чи проживатимуть діти зазначених категорій. Порушень прав дітей не виявлено.

На обліку в службі у справах дітей перебуває 18 дітей, які проживають в сім’ях та опинилися в складних життєвих обставинах. Спеціалістами служби у справах дітей проводиться профілактична робота з батьками щодо належного виконання батьківських обов’язків.

З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей працює комісія з питань захисту прав дитини. Протягом 2018 року проведено 12 засідань комісії, підготовлено проектів рішень виконкому стосовно призначення опіки/піклування — 23; припинення опіки/піклування — 17; влаштування дітей в державний заклад — 36; щодо доцільності позбавлення батьківських прав громадян, які неналежно виконують батьківські обов’язки — 64; визначення місця проживання дитини — 2; щодо участі у вихованні дитини одного з батьків, який проживає окремо — 7, надання дозволу на реєстрацію дитини в органах ДРАЦС −7.

Підготовлено 369 проектів рішень виконкому стосовно соціального захисту дітей. 1168 дітям надано статус дитини, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Фахівцями служби у справах дітей спільно з працівниками відділу поліції Головного Управління Національної Поліції регулярно проводяться профілактичні рейди. Протягом 2018р. проведено 32 рейди, обстежено 132 сім’ї, в ході проведення рейдів 9 дітей влаштовано до КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

У 2018 році до Лисичанського міського суду подано 76 позовних заяви про позбавлення батьківських прав. Рішенням Лисичанського міського суду 46 громадян позбавлені батьківських прав відносно 52 дітей.

За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на соціальну адаптацію 14 неповнолітніх, які скоїли правопорушення, з них: до 5-х підлітків застосовані примусові заходи виховного характеру, 9 дітей засуджені з випробувальним терміном.

Представники служби брали участь у судових засіданнях щодо розгляду 20 кримінальних справ відносно 24 неповнолітніх та 132 цивільних справах.

На квартирному обліку перебуває 115 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб із їх числа, з них 20 дітей, 95 осіб. У 2018 році 5 особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виділені квартири.

У 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа" було придбано 21 квартиру дітям-сиротам та особам з числа дітей-сиріт.

В службі на обліку перебуває 21 дитина соціально незахищених категорій, які прибули з тимчасово окупованої території, з них 17 дітей перебувають під опікою, 4 дитини виховується в ДБСТ.

У місті функціонує КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей», в якому за 2018 перебувало 89 дітей. Даний заклад здійснює соціальний захист дітей та сімей з дітьми, забезпечує утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в умовах наближених до сімейних, сприяє соціальній інтеграції та реінтеграції дітей до біологічної сім’ї, влаштуванню дітей на сімейні форми виховання, соціальній адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у суспільстві.

Начальник служби у справах дітей С. Логвіненко