Наскільки заповнені відділення для пацієнтів із ковідом?

 Кількість хворих на коронавірус зростає, але ліжок в інфекційних відділеннях поки достатньо. Про це кореспонденту «НП» розповіла медична директорка КНП «Лисичанська багатопрофільна лікарня» Наталія Коверга.

«Динаміка негативна, іде зростання рівня захворюваності, і ми вимушені були з 5 квітня відкрити нове інфекційне відділення, перепрофілювавши терапевтичне», – сказала медична директорка.

На ранок 6 квітня на стаціонарному лікуванні в КНП «Лисичанська багатопрофільна лікарня» перебували 126 пацієнтів, десять із них – у відділенні реанімації та інтенсивної терапії. П’ять людей перебувають на апаратах штучної вентиляції легенів.

Для хворих на COVID-19 у лікарні розгорнуто 45 ліжок в інфекційно-діагностичному відділенні та 65 в інфекційному відділенні. Також, з огляду на збільшення кількості пацієнтів із коронавірусом, що потребують стаціонарного лікування, 5 квітня відкрили друге інфекційне відділення з додатковими 80 ліжками. Таким чином, усього в лікарні розгорнуто і функціонує 190 ліжок.

Киснева підтримка для хворих з низькою сатурацією забезпечується системою киснепроводів і кисневими концентраторами. Наразі в лікарні є 333 точки підводу кисню.

Більшість хворих у стаціонарі мають серйозні хронічні захворювання, як-от цукровий діабет і серцево-судинні.

«Можна сказати, що «коронавірус помолодшав», – зазначила Наталія Коверга. – Якщо раніше ми бачили, що тяжко хворіють 60-70-річні, то зараз пацієнти з тяжким перебігом ковіду років на десять молодші».

Загалом від початку пандемії в багатопрофільній лікарні проліковано від коронавірусної хвороби 1293 людини. На жаль, померли 132 пацієнта. Незважаючи на дотримання правил безпеки і використання засобів індивідуального захисту, не завжди можуть уникнути вірусу і самі медики: на ковід за час епідемії захворіло 129 медичних працівників.

Медична директорка зауважила, що подальша динаміка захворювання на COVID-19 залежатиме від рівня вакцинації населення і від того, наскільки вакцина буде здатна формувати імунітет від нових мутацій коронавірусу. Звичайно, не можна забувати й про карантинні заходи.

«Треба носити маски, ретельно мити руки, тримати дистанцію 1,5 метри, не виходити без необхідності до громадських місць, щоб не було скупчення людей, і берегти себе, – нагадала Наталія Коверга. – І якщо вакцини в нас буде достатньо і буде можливість – однозначно треба вакцинуватися».

За матеріалами газети «Новий путь»