Увага! Гриби!

Держпродспоживслужба інформує
05.10.2021

 Отруєння грибами небезпечне для життя.

Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Саме на осінь припадає пік отруєнь грибами. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, від початку осені 2021 року спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. В Україні вже зафіксовано 19 постраждалих від отруєнь дикорослими грибами, у т.ч. 5 дітей. Померло внаслідок отруєння дикорослими грибами 4 людини, з них – 2 дітей.

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:

Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.

Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).

Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.

Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин, через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.

Основні ознаки отруєння грибами:

Профілактика отруєння грибами:

Перша допомога:

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Лисичанське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області