80-ті роковини трагедії Бабиного Яру

Цього року, 29 та 30 вересня, вшановуються 80-ті роковини від початку масових розстрілів у Бабиному Яру.

Це трагедія всього людства, яка сталася на українській землі. Урочище Бабин Яр в 1941-1943 роках перетворилося на місце масових страт і поховань, братську могилу і символ страждань цивільного населення.

Адже саме тут 29-30 вересня 1941 року всього за два дні нацисти розстріляли понад 30 тисяч євреїв і осіб інших національностей (членів родин), а до 9 листопада 1941 року кількість жертв перевищила 55 тис. осіб. Одночасно людей знищували у розташованому поруч із Бабиним Яром Сирецькому концтаборі (всього до 25 тис. жертв). Останній розстріл відбувся 4 листопада 1943 року.

Найбільш достовірна цифра жертв Бабиного Яру була оприлюднена під час Нюрнберзького процесу над головними військовими злочинцями — близько 100 тисяч осіб (відповідно до висновків спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва).

Трагедія Бабиного Яру — скорботні події, вони завжди живі, так само як є живим біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.

Нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повториться!

Будемо пам’ятати...