Профілактика гострих кишкових інфекцій

Лисичанська міськрайонна філія ДУ «Луганський обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України» повідомляє, що у місті Лисичанську реєструються високі рівні захворюваності на сальмонельоз, які перевищують рівень минулого року на 136 %. Це характеризує епідемічну ситуацію як нестабільну, зростає ризик виникнення епідемічних ускладнень. У цей період особливо важливим є дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму у дитячих організованих та лікувально-профілактичних закладах, на харчових об’єктах, дотримання населенням правил особистої гігієни. Найнадійніший шлях попередити поширення кишкових захворювань — заздалегідь знешкодити джерело інфекції. Ось чому своєчасне звернення до лікувального закладу при будь-якому розладі шлунково-кишкового тракту набуває виняткового значення. Лікар може при необхідності ізолювати хворого, провести дезінфекцію, почати лікування.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати готові харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у несанкціонованих місцях, не заковтувати воду під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Лисичанська міськрайонна філія Державної установи «Луганський обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»