Карантин. Дотримуємось правил безпеки

 Коронавірусна інфекція – це інфекція, яка передається переважно крапельним шляхом. Крапельний шлях говорить, що в нас в цілому є дві основні точки, на які ми можемо і маємо впливати: це відстань та наші руки, якими ми можемо торкатися як свого обличчя, так і інших предметів навколо.

Медична маска перш за все дозволяє не допустити потрапляння аерозолів або часточок вологи в навколишнє середовище від хворої людини. Тобто маска рекомендується для носіння лише тим особам, які пчихають або мають ознаки ГРВІ. В такому випадку вона максимально захищає інших осіб. Для здорових осіб маска не рекомендується. Тим не менше, у окремих випадках, коли ми маємо справу з масовим скупченням людей, маску можна використати й для здорової людини. Однак ризики від того, що ми будемо неправильно її носити і ризик інфікування при неправильному зніманні такої маски може бути набагато вище, ніж від її правильного використання.

 

Перед тим, як одягти маску, в людини мають бути чисті руки. Для цього потрібно добре їх вимити або продезінфікувати антисептиком. Маска одягається темною стороною до себе, щоб на світлій стороні бачити бризки біологічної речовини. Тримати її необхідно за резинові мотузки і одягнути маску на вуха.

В частині носа її необхідно притиснути ближче до обличчя, щоб було менше проміжків.

Носити маску необхідно не більше 2 годин або навіть менше, якщо від кашлю вона стала вологою.

Знімати маску слід також тримаючись за резинку, після цього її потрібно викинути.

Багаторазовою маскою можуть бути марлеві маски. Це прошиті шари марлі з мотузками, які одягаються на вуха. Для більшої ефективності можна додати ще й шари вати, як фільтр. Ця маска може носитись до 3 годин. Її можна прати та прасувати з обох боків і користуватись ще кілька разів.

Як правильно застосовувати антисептик для рук?

Зараз дуже багато людей, які не зовсім правильно використовують антисептичні та дезінфікуючі засоби і з точки зору попередження можливих алергій, і з точки зору кількості застосування препарату, частоти його застосування і, найголовніше, з точки зору того, що треба робити, коли ви застосували засіб. Особливо йдеться про спиртові антисептики.

Одразу після нанесення антисептичного засобу обов’язково треба нанести крем. Спирт знищує ліпідну мантію, шкірне сало, яке в нас в нормі захищає шкіру. Тому лише після нанесення крему можна говорити, що у вас не буде дерматитів та алергічних реакцій.

Відтак загальною черговістю дій при дезінфекції рук є:

1.   Обробити руки антисептиком не менше 20 секунд: тільки експозиція в 20 секунд дозволяє знищити мікроби, вірусні агенти на поверхнях наших долонь;

2.   Після антисептику змастити руки кремом: бувають антисептики, в які додається трохи гліцерину і які не так сушать шкіру. Проте, якщо у вас засіб, який не містить гліцерину, то у випадку, коли спирт висохне, є дуже велика вірогідність, що виникне сухість і, в наслідок цього, дерматологічні проблеми.

Чи можна робити антисептик вдома?

Так, проте дуже важливо витримувати пропорції в складі того чи іншого антисептику: в ньому має бути мінімум 70 % спирту, але якщо його буде забагато, це може викликати й опіки, й алергічні реакції, й змив шкірного жиру, який захищає нашу шкіру, в тому числі й від вірусної інфекції.

Як дезінфікувати телефон?

Так само, як і всі зовнішні засоби та поверхні: можна використовувати як спиртові антисептики, так і дезінфектанти. Головне – це прочитати інструкцію, як використовувати дезінфектант для обробки поверхонь і чітко її дотримуватись.

Чим дезінфікувати гроші?

На сьогодні питання дезінфекції грошей одне з найбільш актуальних.  НБУ налагодив систему дезінфекції грошей, але там цикл займає більше двох тижнів. Тому ми не захищені від того, що на грошах, які ми беремо чи віддаємо в магазині, буде коронавірус. Тому ми не можемо якісно продезінфікувати гроші самостійно. Краще за все не торкатись грошей безпосередньо, а використати одноразові рукавички.

Чи є оцет засобом, який вбиває вірус?

Будь-які кислоти, будь-яка хімічна активна речовина, зокрема, оцет можуть бути дезінфектантами.

Чи безпечні кур’єрські доставки?

Із закриттям закладів громадського харчування на період карантину різко зріс попит на кур’єрські послуги, оскільки ресторани та кафе можуть готувати їжу і доставляти її клієнтам. Крім того, більшість магазинів і навіть ринків також перейшли в режим онлайн-торгівлі. 

Зараз сервіси доставки по всьому світу впроваджують безконтактну доставку. Тобто кур’єр може залишити пакунок на порозі, у під’їзді тощо. Але знову ж таки невідомо, чи був кур’єр у рукавичках чи була особа, яка формувала цей пакунок, у рукавичках і медичній масці. Тому ризик інфікування зберігається. Якщо є можливість не замовляти і приготувати їжу самому, це буде набагато безпечніше.

Отже, якщо ви все таки вирішили скористалися кур’єрськими послугами, пам’ятайте, що краще здійснити безконтактну доставку до дверей. При цьому продукти обов’язково перекладіть у власний посуд, а упаковку утилізуйте.

Джерела:

- Сайт МОЗ України https://moz.gov.ua/

- Сайт Центру громадського здоров’я МОЗ України https://phc.org.ua/

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганської області