До уваги одержувачів державних виплат

 З метою підвищення адресності державних виплат, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів 3 грудня 2019 року прийнято Закон України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

Верифікація передбачає перевірку достовірності поданих заявником відомостей для призначення усіх видів соціальної допомоги, в тому числі житлової субсидії.

Невідповідності, що надходять від Міністерства фінансів України за результатами верифікації отримувачів державних виплат, опрацьовуються управлінням праці та соціального захисту населення.

Перевіркою виявлено випадки надання громадянами недостовірної інформації при зверненні за призначенням житлової субсидії, на підставі якої було призначено державну виплату.

Надання недостовірних даних впливає на визначення права на отримання субсидії та призводить до неправомірно отриманих коштів державної допомоги.

Так, серед виявлених перевіркою порушень – недекларування заявниками відомостей про майновий стан, зокрема: наявність у особи зі складу домогосподарства або члена сім’ї особи зі складу домогосподарства транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда та причепа); здійснення протягом 12 місяців перед зверненням купівлі або набуття права власності на квартиру (будинок), земельну ділянку на суму, що перевищує 50 тис. грн.

У разі виявлення недостовірної інформації, наданої громадянами, виплата соціальної допомоги припиняється та визначається сума до повернення надміру отриманої (перерахованої) державної виплати.

Якщо отримувач відмовляється від добровільного повернення коштів за переплачений період управління звертається до суду про стягнення надміру сплаченої суми соціальної допомоги.

Зауважуємо, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів письмово поінформувати управління про виникнення обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії, зокрема якщо змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальний статус членів домогосподарства, перелік отримуваних житлово-комунальних послуг (умови їх надання), виконавець комунальних послуг або створено об’єднання, здійснено купівлю або набуто право власності на майно, товари довгострокового вжитку або оплату послуги на суму, яка перевищує 50 тис. грн., з’явився у власності транспортний засіб з датою випуску менше 5 років.

Шановні отримувачі усіх видів державних виплат!

Щоб уникнути порушень, які можуть спричинити припинення надання житлової субсидії, соціальної допомоги та повернення неправомірно або надміру отриманої державної виплати відповідально та достовірно декларуйте відомості про себе та членів сім’ї.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради