Свята тривають: профілактика харчових отруєнь!

Неприємні відчуття у шлунку, кишкові розлади, переїдання і навіть харчові отруєння – це саме той аспект, на який наголошують медики та застерігають під час проведення святкувань.

Харчові отруєння — гострі захворювання, що виникають у наслідок споживання їжі, яка масивно забруднена певними видами мікроорганізмів або містить токсичні для організму речовини мікробної або немікробної природи.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь, Лисичанське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області рекомендує:

· суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування санвузлів;

· вживайте лише тільки свіже приготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);

· страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання - обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;

· зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;

· не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;

· свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;

· зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;

· не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

· не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;

· купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;

· зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

· молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

· під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.

Не переїдайте, не вживайте занадто алкоголю та гострих закусок – це допоможе Вам уникнути прояву загострення захворювань підшлункової залози, ШКТ.

Ставтесь з обережністю до свого здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

Заступник начальника Лисичанського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області О. Чекрига