Психологічна реабілітація учасників антитерористичної операції

На цей час існує актуальна проблема, пов’язана з необхідністю соціальної реабілітації осіб, які брали участь у військових діях під час проведення антитерористичної операції (далі — АТО). Перебування на війні це екстремальна ситуація, коли людина постійно перебуває у психоемоційному стресі, долаючи його вольовими зусиллями. Головне завдання держави -повернути воїнів-учасників АТО до нормальної життєдіяльності. Одним із відновлювальних заходів, які лежать в основі соціальної реабілітації, є психологічна реабілітація осіб, які перенесли психологічні травми внаслідок перебування в зоні бойових дій.

Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції укладені договори з реабілітаційними установами, які надають послуги з психологічної реабілітації учасникам АТО. На сьогодні це наступні реабілітаційні установи:

  • ДП «Південь-Курорт-Сервіс» санаторій «Орізонт» смт. Сергіївка, Одеська обл.;
  • ДП «Санаторій «Новомосковський» ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» с. Орлівщина, Новомосковський р-н, Дніпровська обл.;
  • ТОВ «Укрреабілітація» м. Київ;
  • ТОВ Санаторій «Карпатські зорі» Центр реабілітації та оздоровлення м. Модричі, Дрогобицький р-н, Львівська обл.;
  • ТОВ «Міжрегіональний реабілітаційний центр», м. Київ;
  • ТОВ «Комплекс «Ріко» м. Чернігів;
  • ГО «Центр допомоги та реабілітації учасників АТО» м. Чернігів;
  • ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу „Подільський Артек“ с. Заозерне, Тульчинський р-н, Вінницька обл.;
  • ТОВ „Дніпропетровський регіональний центр баротерапії“ м. Дніпро;
  • ТОВ „Хирів-Рент-Інвест“ м. Хирів, Львівська обл.

Кожна реабілітаційна установа надає послуги з психологічної реабілітації, які включають поряд з проведенням індивідуальних та групових зустрічей з досвідченими психологами (у функції яких входить психологічна діагностика, просвіта та консультування, тощо), спортивно-оздоровчі заходи, відвідування різноманітних екскурсій до музеїв, пам’яток природи, які мають історико-меморіальне або культурно-естетичне значення, освітньо-пізнавальні та релаксаційні заходи в залежності від індивідуальних побажань отримувачів послуг.

Для отримання реабілітаційних послуг учасники антитерористичної операції або їх законні представники можуть звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації та заповнити відповідну заяву.

Після подання заяви видається направлення на психологічну реабілітацію до обраної реабілітаційної установи.

З метою вирішення питання щодо отримання психологічної реабілітації радимо звернутися до управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22а, каб. № 8, тел. 7-30-27.

Графік роботи:

понеділок-четвер з 8-00 до 17-00,

п’ятниця з 8-00 до 16-00,

перерва з 12-00 до 12-48.

При собі мати документ, що посвідчує особу, посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення».

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.А. Єздакова