Обласна влада докладає зусиль до вирішення питань водопостачання жителів Луганщини

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів засідання регіональної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо вирішення питань водопостачання у Лисичанську.

Також у заході взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, Попаснянської райдержадміністрації, Лисичанської міської ради, правоохоронних органів, ГУ ДСНС у Луганській області, комунальних підприємств, ТОВ «ЛЕО» та представники громадськості.

На початку засідання Юрій Клименко наголосив на необхідності дотримуватися чинного Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та надати жителям, гарантований законодавством, доступ до централізованого водопостачання. «Жителі прифронтового села Боброве, які сьогодні прийшли під стіни облдержадміністрації, у чому винні? ТОВ «ЛЕО» відімкнуло Занівську насосну станцію, що забезпечує водою жителів цього села та які платять за воду і інші комунальні послуги. Керівництво облдержадміністрації докладе максимум зусиль для сприяння заходам ліквідації наслідків відключення та якнайшвидшого відновлення водопостачання споживачам», – зауважив Юрій Клименко.

До речі, заступник голови облдержадміністрації підкреслив, що необхідно здійснити комплексну перевірку ЛКСП «Лисичанськводоканал» з приводу обґрунтування тарифів та системи транспортування водних ресурсів.

По завершенню засідання комісії Юрій Клименко закликав керівництво ТОВ «ЛЕО» невідкладно відновити та забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства області, а також не допускати їх відключення.

Крім того, він ініціював здійснити перевірку фінансово-господарської діяльності ЛКСП «Лисичанськводоканал» за період 2015 рік – перше півріччя 2017 року Управлінню Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області і Головному управлінню Держпродспоживслужби в Луганській області, а Головному управлінню ДСНС України у Луганській області, Лисичанському та Сєвєродонецькому міським головам, ЛКСП «Лисичанськводоканал», КП «Попаснянський районний водоканал» – у найкоротший термін узгодити графіки підвозу технічної та питної води до населення та соціальних об’єктів Лисичанська, Привілля, Новодружеська, населених пунктів Попаснянського району та села Боброве Сєвєродонецької міської ради на період до відновлення електропостачання.

Заступник голови облдержадміністрації дав доручення Лисичанській міській раді забезпечити стовідсоткові поточні розрахунки за спожиту електричну енергію ЛКСП «Лисичанськводоканал» перед ТОВ «ЛЕО», розглянути можливість передбачити щомісячну субвенцію з місцевого бюджету на відшкодування заборгованості за спожиту електричну енергію ЛКСП «Лисичанськводоканал» перед ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Головам Сєвєродонецької і Рубіжанської міської ради, головам Кремінської, Новоайдарської, Старобільської, Сватівської, Попаснянської райдержадміністрацій з метою уникнення відключення підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, у зв’язку з наявною заборгованістю за спожиту електроенергію перед ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», доручено забезпечити розробку графіків розстрочки наявного боргу та надати їх до Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації доручено підготувати звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо ситуації, яка склалася на території Луганської області через відключення від електропостачання об’єктів підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Юрій Клименко доручив Попаснянській райдержадміністрації і Лисичанській міській раді підготувати звернення до Головного управління Національної поліції в Луганській області та Управління Служби безпеки України в Луганській області щодо надання правової оцінки діям ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» стосовно відключення об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства від централізованого електропостачання. КП «Попаснянський районний водоканал» було доручено продовжити подачу води за допомогою генератору до відновлення електропостачання.

11 липня ТОВ «ЛЕО» відключило об’єкти КП «Попаснянський районний водоканал» від постачання електричної енергії за заборгованість у розмірі 149,3 млн грн (у тому числі пені та штрафи – 2,2 млн грн).

Відімкненими виявились свердловина «Склозаводська», ПНС «Первомайська 3», ВНС «Черемушки», Н/С «Занівська» у Попасній. Без централізованого водопостачання залишилось 4230 абонентів.

Також представниками ТОВ «ЛЕО» знеструмлено низки об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал». А заборгованість підприємства складає 157,5 млн грн (у тому числі пені та штрафи – 26,2 млн грн).

Від електропостачання відімкнені ВНС «ГТВ», ВНС «Борівська», ВНС м. Привілля, ВНС «Суміщена», КНС № 3, КНС № 12, КНС № 13, КНС № 2, МОС № 2, внаслідок чого без водопостачання та водовідведення залишились близько 30 тис. населення і 21 установа освіти та охорони здоров’я.

Луганська обласна державна адміністрація