У Луганській обласній ВЦА затвердили регіональну програму залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2016-2017 роки

У Луганській обласній ВЦА відбулось засідання колегії. Під час засідання розглядалося питання про затвердження Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки».

«Програма економічного і соціального розвитку Луганської області на 2016 рік, це дуже важливий документ, який зачіпає інтересі кожного мешканця області. У 2015 році в складних умовах працювали підприємства всіх галузей економіки. На 15 підконтрольних українській владі територіях області, ситуація повністю стабілізована та вживаються всебічні заходи для забезпечення їх безпечного функціонування та розвитку», — повідомив доповідач, директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської облдержадміністрації Андрій Скубак.

Метою програми є забезпечення стабілізації реального сектору економіки і на цій основі поліпшення якості життя населення, максимально можливого зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в області.

Андрій Анатольович повідомив, що Луганська область до початку проведення антитерористичної операції мала значний економічний потенціал і входила до п’ятірки найбільш міцних промислово-економічних регіонів України. У 2015 році скорочення обсягу реалізованої промислової продукції склало 46,2 % і становить 24,8 млрд грн. Індекс промислового виробництва у склав 34,0 %. Негативна ситуація у промисловому комплексі склалась у наслідок того що: у переробній промисловості на цей час незадіяними у процесі промислового виробництва залишаються два найпотужніших підприємства — ПрАТ «ЛИНІК» та ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ». Їх запуск та виведення на режим повноцінної роботи пов’язано у першу чергу з наявністю надійного енергозабезпечення. У вугледобувному комплексі на підконтрольній українській владі території працюють лише 8 шахт. Значно ускладнює ситуацію у промисловому комплексі нестабільна робота енергетичної системи області, яка ізольована від єдиної енергосистеми України.

«Не зважаючи на це у 2016 році поступово зростаючий зовнішній попит на товари вітчизняного виробництва, в умовах отримання додаткових девальваційних переваг, позитивно впливатиме на експортні можливості регіону. Розвиток відносин з країнами ЄС сприятиме активізації зовнішніх зв’язків та інвестиційній діяльності підприємств області. Зростаючий зовнішній попит на товари вітчизняного виробництва позитивно впливатиме на експортні можливості країни. Як наслідок, експорт товарів зросте на 6,3 %», — зазначив Андрій Скубак.

У підсумку на засіданні програму було затверджено.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація