Відбулося засідання колегії Луганської обласної державної адміністрації

Під головуванням першого заступника голови Луганської обласної державної адміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк 25 листопада відбулося засідання колегії ОДА. В роботі колегії взяли участь заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко, Сергій Хлякін, керівники структурних підрозділів ОДА, районних держаних адміністрацій, районних військово-цивільних адміністрацій та міських рад, територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Одним з питань, які були винесені на розгляд колегії облдержадміністрації, було питання стану погашення заборгованості за страховими внесками до Пенсійного фонду України та посилення роботи у цьому напрямі. Про це розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Вона зазначила, що було забезпечено надходження до загального фонду Державного бюджету України з окремих видів господарських операцій 4,8 млн грн, що становить 392 % від запланованих показників.

Виконання плану надходжень власних доходів за 10 місяців поточного року забезпечено лише на 31,6 % , що становить 93,8 млн грн. При цьому за цей період було виплачено пенсій на 7 млрд 475 млн грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума надходжень збільшилася в середньому на 145 %.
Тому на сьогодні гостро постало питання погашення заборгованості по платежах перед органами Пенсійного фонду.

Станом на 1 листопада 2015 року загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду становить 470,4 млн грн, з яких недоїмка по страхових внесках — 40,3 млн грн, борг по фінансових санкціях і пені — 14,5 млн грн, заборгованість по відшкодуванню на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, — 408,9 млн грн, по відшкодуванню наукових пенсій — 6,7 млн грн.

Органами Пенсійного фонду були опрацьовані всі можливі механізми для повернення заборгованості.

Також на виконання доручення Прем’єр-міністра України територіальними управліннями Пенсійного фонду України в Луганській області розроблено, затверджено та доведено до боржників графіки погашення заборгованості з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду на суму 56,4 млн грн. Станом на 1 листопада доведені графіки виконані тільки на 7,1 %, надійшло лише 3,1 млн грн.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що від 57 боржників (юридичних осіб), сума заборгованості яких становить 6,0 млн грн, протягом 4 місяців надходження відсутні.

Ольга Шарунова відзначила, що саме комунальні підприємства органів місцевого самоврядування є злісними боржниками внесків до Пенсійного фонду. Серед них: КП «Лисичанський міський ринок», КП «Лисичанський шляхрембуд», КП «Лисичанське тролейбусне управління», КП «Лисичанська тепломережа», Лисичанське спеціалізоване КП по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків «Лисичанськводоканал», КП «Лисичанськміськсвітло», державне комунальне архітектурно-планувальне бюро КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Рубіжанської міської ради. Середньомісячна сума надходжень від Лисичанських житлово-експлуатаційніх контор № 1, 3, 5, 6 становить в середньому лише 2,5 тис. грн від графіка на суму 3,0 млн грн.
«Це копійки, з такими надходженнями графік погашення заборгованості не виконати ніколи», — наголосила вона.

Пенсійний фонд України в Луганській області звернувся до міських голів Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька щодо погашення заборгованості зі сплати внесків комунальними підприємствами.

Також було направлено листа до центрального апарату Пенсійного фонду України з проханням звернутися до відповідних міністерств для виділення коштів на погашення заборгованості з обов’язкових платежів.

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, під керівництвом якої проходило засідання колегії, запропонувала керівникам місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування задля вирішення питання погашення заборгованості за страховими внесками до Пенсійного фонду України поглибити взаємодію, разом вжити відповідних заходів з органами Пенсійного фонду в районах і містах області.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація