Ми кардинально змінили підходи до Збройних Сил: контрактна складова зростатиме - Президент

Президент Петро Порошенко заявляє, що найближчим часом нової мобілізації не планується, призов буде збережено, а кількість контрактників та їх грошове забезпечення — зростатиме.

«Якщо буде загострення на фронті — мобілізація негайно буде оголошена. Якщо буде продовжуватися мирний процес, ми будемо мати виведення іноземних військ з території України, повернення українського контролю над державним кордоном, ми зможемо зменшити обсяги мобілізації», — сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Президент зазначив, що вся безпекова вертикаль влади сьогодні веде жорстку боротьбу за збереження режиму припинення вогню. «Це — найцінніше здобуття за півтора року мого президентства, бо ніхто не вірив в те, що вдасться зберегти припинення вогню. Це стало результатом унікального поєднання зусиль українських Збройних Сил та дипломатичних зусиль, які забезпечили, що, нарешті, не гинуть українці на фронті», — сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, контрактна складова українського війська буде зростати. У Державному бюджеті необхідно передбачити зростання грошового забезпечення українського воїна. Коли український контрактник буде отримувати 6-7 тисяч гривень, якість українського війська, тих, хто піде захищати зі зброєю в руках Україну, буде підвищуватись, відзначив Президент.

Глава держави наголосив, що відмовлятися від призову держава не буде. Призовники гарантовано не будуть направлятися до зони АТО, а вік тих, хто підлягає призову, буде збільшено з 18 до, приблизно, 20 років. «Це має бути вже сформована особистість, яка протягом максимум року, а може — менше, навчиться військовій справі, для того, щоб, якщо буде необхідність захистити зі зброєю в руках Батьківщину, ця людина була здатна, навчена, натренована, обстріляна, — сказав Президент, наголосивши, — Ми кардинально змінили підходи до Збройних Сил».

Президент повідомив, що на цьому тижні підписав Закон про зміни до Держбюджету на 2015 рік, у якому вдалося знайти кошти на додаткове фінансування Збройних Сил. «Це те, що ми накопичили в результаті ефективного наведення порядку, додаткових майже 20 млрд гривень, з яких 10 млрд пішло на підвищення соціальних стандартів, але, ключове, — мільярди гривень додатково пішли на збільшення обороноздатності», — повідомив Глава держави. За словами Президента, «у нас є два пріоритети — безпека держави, а все, що залишається, ми маємо спрямувати на забезпечення компенсації погіршення соціальних стандартів».

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація