З кінця липня Луганська область отримує в повному обсязі препарати антиретровірусної терапії

У державі вирішено проблему забезпечення хворих на ВІЛ/СНІД потрібними ліками. З кінця липня Луганська область отримала в повному обсязі препарати антиретровірусної терапії, за виключенням одного: АЗТ + ЗТС, який надійде до кінця серпня. Про це розповіла на традиційному брифінгу в облдержадміністрації заступник голови Луганської ОДА Ольга Лішик. Вона також зауважила, що обласні бюджети не мають права купувати ці лікарські засоби, інакше обласна влада спромоглася б вирішити це питання.

Особливо гостро ця проблема постала з кінця 2014 року по липень поточного року. Антиретровірусна терапія — постійний, безперервний, щоденний прийом ліків, припинення вживання яких призводить до тяжких наслідків: людина може просто померти. Юлія Трощий, головний лікар Луганського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД, яка була співдоповідачем із цієї теми, подякувала Міжнародному благодійному фонду «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», бо саме завдяки цій організації хворі були забезпечені ліками для безперервного прийому.

На цей час на території Луганської області, контрольованої Україною, на диспансерному обліку перебуває 1937 ВІЛ-інфікованих, з яких 571 у стадії СНІД, із встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція — 43 дитини.

Вона зазначила, що 80 % від обсягу ліків було закуплено за рахунок Державного бюджету України, а 20 % — за допомогою Глобального фонду з боротьби із туберкульозом, ВІЛ-інфекціями та малярією.

На окупованій території області проживає 3 тисячі ВІЛ-інфікованих, викликає занепокоєність їх подальша доля, бо там потрібні для них ліки вже закінчуються.

Ольга Лішик підкреслила, що кожен хворий на ВІЛ/СНІД з окупованої території Луганщини може звернутися до медичних закладів міст: Лисичанськ, Рубіжне, Сватове та Сєвєродонецьк і пройти курс антиретровірусної терапії, маючи при собі виписку з амбулаторної карти.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація