Податкова служба відповідає на запитання

Штрафні санкції за відсутність державної реєстрації.

ЗАПИТАННЯ: Який штраф передбачено за здійснення господарської діяльності без державної реєстрації?

ВІДПОВІДЬ: Господарська діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без відповідної ліцензії чи з порушенням умов ліцензування обернуться для порушників штрафом від 340 до 1700 грн. За повторне вчинення таких дій протягом року — від 1700 до 8500 грн.

Контролюючий орган, до якого сплачується збір за першу реєстрацію транспортного засобу.

ЗАПИТАННЯ: До якого контролюючого органу юридична особа повинна сплачувати збір за першу реєстрацію транспортного засобу?

ВІДПОВІДЬ: Юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному контролюючому органу за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати. Якщо місце знаходження юридичної особи та місце реєстрації транспортного засобу не співпадають, то збір за першу реєстрацію транспортного засобу за місцем знаходження юридичної особи не сплачується, оскільки він сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати.

Ставка єдиного податку при оформленні на роботу найманого працівника.

ЗАПИТАННЯ: Чи передбачено збільшення ставки єдиного податку для платника єдиного податку в разі оформлення найманого працівника?

ВІДПОВІДЬ: Нормами Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не передбачено збільшення ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців-платників єдиного податку, які здійснюють діяльність з використанням найманої праці. При цьому в разі оформлення найманого працівника зазначені платники повинні дотримуватись умов перебування на спрощеній системі оподаткування, встановлених пунктом 291.4 статті 291 ПКУ щодо граничної кількості найманих осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Слід зазначити, що відповідно до підпункту 6 підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ в разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом,- з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення.

Застосування штрафних санкцій за неподання електронної звітності з РРО.

ЗАПИТАННЯ: Чи застосовуються штрафні санкції за неподання електронної звітності з РРО?

ВІДПОВІДЬ:З 1 січня 2014 року за неподання до органів доходів і зборів звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку, до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні санкції в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.).

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області