ПОДАТКОВА СЛУЖБА ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

Сплата ЄСВ при відсутності (призупинці) діяльності

ЗАПИТАННЯ: Чи залежить сплата єдиного соціального внеску від фінансового стану платника?

ВІДПОВІДЬ: Платники єдиного соціального внеску (ЄСВ), які сплачують ЄСВ нарахований за календарний місяць, за найманих працівників, мають сплатити ЄСВ не пізніше 20 числа наступного місяця, а фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний внесок щоквартально мають розрахуватись за ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку , сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Днем сплати єдиного внеску вважається:

— у разі перерахування сум ЄСВ з рахунку платника на відповідні рахунки органу доходів і зборів — день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу доходів і зборів;

— у разі сплати ЄСВ готівкою — день прийняття до виконання банком або іншою установою — членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;

— у разі сплати ЄСВ в іноземній валюті — день надходження коштів на відповідні рахунки органів доходів і зборів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

У разі несвоєчасної або не повної сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції передбачені чинним законодавством, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Порядок обчислення і сплати єдиного внеску регламентовано Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 № 2464-VI зі змінами та доповненнями.

Зміни при подачі скарги на постачальника

ЗАПИТАННЯ:Які пройшли зміни при подачи скарги на постачальника?

ВІДПОВІДЬ:Зміни до пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України, якими визначено, що право на подання скарги на постачальника (у випадку відмови надати податкову накладну або в разі порушення порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) зберігається за платником протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

Податкова знижка за навчання при оплаті у звітному році за наступний рік

ЗАПИТАННЯ:Чи включається до складу податкової знижки за навчання сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році, але за семестри наступного року, якщо дані семестри складають один навчальний рік?

ВІДПОВІДЬ:Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки, оскільки до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Право на податкову знижку при оплаті за навчання працюючого студента

ЗАПИТАННЯ:Студент працює та отримує заробітну плату. Чи має право на податкову знижку один з батьків студента, який фактично здійснює оплату за навчання?

ВІДПОВІДЬ: Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на їх утриманні.

Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області