Податкова служба відповідає на запитання

Порядок обкладання ЄСВ заробітної плати найманих робітників.

ЗАПИТАННЯ: Коли у роботодавців виникають обов’язки нарахування та утримання єдиного соціального внеску (ЄСВ) із суми заробітної плати (доходу) найманих працівників?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до абзацу 4 частини 4 статті 5 Закону України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі-Закон) обов’язки платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування виникають у осіб, зазначених у пункті 2,3,6,7 та 8 частини 1 статті 4 Закону (найманих працівників),- з дня укладання трудового договору (контракту) чи цивільно-правового договору. Отже, у роботодавців обов’язки нарахування та утримання ЄСВ із сум заробітної плати (доходу) найманих працівників виникають з дня укладання трудового договору (контракту) чи цивільно-правового договору з найманими працівниками.

ЄСВ при народженні дитини.

ЗАПИТАННЯ: Чи треба підприємцю обкладати єдиним соціальним внеском суму допомоги працівниці по вагітності та пологах?

ВІДПОВІДЬ: Починаючи з 1 липня 2013 року на суму такої допомоги нараховують 33,2 %, а утримують — 2 % єдиного соціального внеску. Раніше такі виплати єдиним соціальним внеском не обкладалися.

Якщо Повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ втрачено.

ЗАПИТАННЯ: Як поновити Повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ?

ВІДПОВІДЬ: Поновлення втраченого, зіпсованого або достроково зношеного Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не передбачено. У разі втрати або зіпсуття (зношення) Повідомлення платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування має право на отримання його дублікату.

На Повідомленні та виписці з Єдиного державного реєстру, які видаються замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), слово «Дублікат» не зазначається.

Право громадянина України, працюючого за кордоном, на сплату ЄСВ.

ЗАПИТАННЯ: Чи мають право громадяни України, які працюють за межами України, на добровільну сплату єдиного внеску?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до абзацу четвертого частини 1 статті 10 Закону України від 08.07.2010р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є громадяни України, які працюють за межами України, — на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та пенсійне страхування.

Якщо підприємство не використовує працю найманих робітників.

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно згідно з чинним законодавством подавати звіт платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) підприємству, яке не використовує найманих працівників по трудовому договору?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 2.13 розділу II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 9 вересня 2013 року № 454 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Порядок), якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів ними не подається. Разом з тим, слід зазначити, що фізичні особи-підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб-підприємців, зазначених у пункті 3.3 розділу III цього Порядку. Згідно з пунктом 3.3 розділу III Порядку фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області