Податкова служба відповідає на запитання

Порядок обчислення акцизного податку з товарів в іноземній валюті

ЗАПИТАННЯ: Яким чином обчислюється акцизний податок з товарів на які встановлені ставки в іноземній валюті?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 217.3 статті 217 Податкового кодексу України податок з товарів (продукції), на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Відповідальність за сплату ПДФО при отриманні спадщини нерезидентом-спадкоємцем

ЗАПИТАННЯ: Хто є відповідальним за сплату податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), якщо при отриманні свідоцтва про право на спадщину нерезидент — спадкоємець попередньо не сплатив ПДФО?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктом 162.1 статті 162 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) є: фізична особа-резидент, яка отримує доходи як з джерелом їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізична особа-нерезидент, яка отримує доходи з джерелом їх походження в Україні.

Дохід, отриманий з джерелом його походження з України, — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській)економічній зоні, у тому числі, але не виключно, дохід у вигляді спадщини (підпункт «е» підпункту 14.1.54 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється статтею 174 ПКУ, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, в залежності від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу спадкодавця та спадкоємця.

Згідно з пунктом 174.3 статті 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину та зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Нотаріус видає спадкоємцю — нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини (підпукт 174.4 статті 174 ПКУ).

Отже, спадкоємець — нерезидент зобов’язаний сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, в іншому випадку такий спадкоємець не отримує від нотаріуса свідоцтво про право на спадщину. Прицьому, відповідальною особою за сплату ПДФО є саме цей спадкоємець-нерезидент.

Єдиний соціальний внесок із суми допомоги по вагітності та пологам.

ЗАПИТАННЯ: Чи треба підприємцю обкладати єдиним соціальним внеском суму допомоги працівниці по вагітності та пологах?

ВІДПОВІДЬ: Починаючи з 1 липня 2013 року на суму такої допомоги нараховують 33,2 %, а утримують — 2 % єдиного соціального внеску. Раніше такі виплати єдиним соціальним внеском не обкладалися.

Підписання звітності безкоштовними ЕЦП.

ЗАПИТАННЯ: Яку звітність крім податкової можна підписувати безкоштовними ЕЦП (електронно-цифровий підпис)?

ВІДПОВІДЬ: На сьогодняшній день існує онлайн-сервіс, який надає клієнтам АЦСК ІДД можливість безкоштовно підписувати та подавати до контролюючих органів наступну електронну звітність:

— до органів Міндоходів — будь-які звіти, що імпортовані з інших програм або систем;

— до Пенсійного фонду України — Відомості про осіб, які підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримували допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітнім підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації;

— до Державної служби статистики України — Баланс. Фінансовий звіт суб’єктами малого підприємництва, спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва та Звіт про фінансові результати.

Зазначені вище звіти для Пенсійного фонду України та Державної служби статистики України можна безкоштовно створювати за допомогою онлайн — сервісу iFin Zvit.

Програмне забезпечення iFin Zvit та інструкція по використанню знаходиться на сайті acskidd.gov.ua в розділі «Програмне забезпечення».

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області