ДПІ відповідає на запитання

Декларування доходів особами, які провадять незалежну професійну діяльність

ЗАПИТАННЯ: Яким чином декларують доходи особи, які провадять незалежну професійну діяльність?

ВІДПОВІДЬ: Незалежна професійна діяльність-участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною-особою-підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (підпункт 14.1.226 статті 14 Податкового кодексу України). Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати податкову декларацію за результатами 2013 року до 1 травня 2014 року.

Податкова декларація заповнюється на підставі даних Книги обліку доходів і витрат, де зазначаються назва та код виду діяльності згідно з КВЕД, від здійснення якого одержано дохід, сума одержаного доходу, вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з провадженням діяльності, сума чистого оподатковуваного доходу.

Включення до податкової знижки за навчання у 2013 році оплату за 2014 рік

ЗАПИТАННЯ: Чи має право платник податку включити до податкової знижки за навчання у 2013 році суму коштів, сплачену у 2013 році за семестри навчання наступного 2014 року?

ВІДПОВІДЬ: Підпунктом 166.2.1 пункту 162.1 статті 166 Податкового кодексу України передбачено, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і ії покупця (отримувача). У зазаначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Таким чином, сума коштів, що сплачена у звітному податковому році (у 2013 році) за періоди навчання наступного року (навчання у 2014 році), не може бути включено до податкової знижки у 2013 році.

Подання майнової декларації у разі отримання відсотків по депозиту

ЗАПИТАННЯ: Чи повинен громадянин подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи у разі отримання у 2013 році відсотків, нарахованих на поточний депозитний банківський рахунок?

ВІДПОВІДЬ: Норма про включення доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Отже, фізичні особи-громадяни при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи за 2013 рік, яка подається до 1 травня 2014 року, мають право не нараховувати доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Нарахування ЄСВ на роялті

ЗАПИТАННЯ: Чи нараховується єдиний соціальний внесок на роялті?

ВІДПОВІДЬ: Роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші засоби на носіях інформації, відео-або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торговельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, та доходи за акціями та інші доходи від участі працівників підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями), не є базою нарахування ЄСВ.

Таким чином, ЄСВ на роялті не нараховується.