Податкова служба відповідає на запитання

Терміни подання декларації для отримання податкової знижки.

ЗАПИТАННЯ: В які терміни подається декларація фізичними особами, які мають право на податкову знижку?

ВІДПОВІДЬ: Зазначена категорія платників може скористатись таким правом протягом всього календарного року, наступного за звітним, а не лише до 1 травня такого року, тобто протягом всього 2014 року. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Порядок проведення позапланової документальної невиїзної перевірки.

ЗАПИТАННЯ: Як проводяться позапланові документальні невиїзні перевірки?

ВІДПОВІДЬ: Документальна позапланова невиїзна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу виключно на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом, і за умови направлення платнику податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручення йому або його уповноваженому представнику під розписку копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку і місце проведення такої перевірки. Порядок проведення документальних позапланових перевірок регламентовано статтею 78 Податкового кодексу України, якою визначені обставини, при наявності яких можуть здійснюватися такі перевірки.

Присутність платників податків під час проведення документальних невиїзних перевірок не обов’язкова.

Порядок перереєстрації РРО при його використанні в іншій господарській одиниці.

ЗАПИТАННЯ: Який порядок перереєстрації РРО з метою використання його в іншій господарській одиниці?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту 2.9 розділу 2 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000р. № 614 зі змінами та доповненнями (далі-Порядок), для перереєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі-РРО) з метою використання його в іншій господарській одиниці суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО заяву довільної форми, у якій зазначена сфера застосування РРО, реєстраційне посвідчення з відміткою, при потребі, про зняття РРО з обліку, а також визначені пунктом 2.3 розділу 2 Порядку документи на господарську одиницю.

Пунктом 2.3 розділу 2 Порядку визначено, що при реєстрації РРО, зокрема, необхідно надати дозвіл місцевого органу виконавчої влади на розміщення господарської одиниці (договору оренди, іншого документа на право власності або користування господарською одиницею) та його копію, завірену відповідним чином; для реєстрації резервного РРО слід надати такі документи на кожну господарську одиницю, де буде використовуватися РРО.

Право на отримання податкової знижки.

ЗАПИТАННЯ: Де зазначено, що я не можу скористатися податковою знижкою за витрати 2012 року, якщо я таким правом не встигла скористатися у 2013 році?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту 166.4.3 пункту 166.4 статті 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області