Податкова служба відповідає на запитання

Розмір доходу, з якого стягується соціальний внесок.

ЗАПИТАННЯ: З якого розміру доходу стягується єдиний соціальний внесок?

ВІДПОВІДЬ: Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахуваня єдиного внеску, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого чинним законодавством, на яку нараховується єдиний внесок.

Максимальна величина доходу, на яку нараховується єдиний внесок у 2013 року становить:

з 1 січня по 30 листопада 2013 року — 19499 грн.; у грудні 2013 року — 20706 грн.

Якщо податок на нерухоме майно вже сплачено.

ЗАПИТАННЯ: Що робити, якщо у поточному (2013) році я вже сплатив податок на нерухоме майно?

ВІДПОВІДЬ: Згідно із Законом України від 04.07.13 № 403-VII " Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості«, власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у 2014 році.

Для зручності платників законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна площа не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв.м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною площею до 370 кв.м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість. Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір. Ставки податку будуть диференційовані.

Сплачені в 2013 році кошти, за згодою платника, можуть бути зараховані у сплату податку в 2014 році.

Право студента на підвищену соціальну пільгу.

ЗАПИТАННЯ: За яких умов студент має право на підвищену податкову соціальну пільгу?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту 169.1.3 пункту 169.1 статті 169 розділу IV Податкового кодексу України (далі—ПКУ), з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1 статті 169 ПКУ ( у 2013 році — 860,25 грн.). При цьому, підпунктом 169.2.3 пункту 169.2 статті 169 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Враховуючи вищевикладене, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

Якщо, студент, який не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію і одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 % при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2013 році — 1610 грн. При цьому, студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він навчається та не одержує стипендію з бюджету.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області