Податкова служба відповідає на запитання

Штрафні санкції за неподання звітності з єдиного соціального внеску.

ЗАПИТАННЯ: Які штрафні санкції передбачені чинним законодавством за неподання звітності з єдиного соціального внеску?

ВІДПОВІДЬ: Неподання, несвоєчасне подання або ж подання не за встановленою формою звітності по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачає адміністративну відповідальність для посадових осіб-платників єдиного соціального внеску.

У цих випадках згідно з чинним законодавством передбачено штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 — 510 грн.).

Повторне (протягом року) вчинення таких дій особою, яку було піддано адміністративному стягненню, передбачає накладання штрафу від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 — 680 грн.).

Дана норма регламентована частиною 1 статті 26 Закону України від 08.07.2010р. № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Подання розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

ЗАПИТАННЯ: Який порядок подання розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортного засобу?

ВІДПОВІДЬ: Статтею 231 розділу Х Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Згідно з пунктом 239.2 статті 239 ПКУ юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному органу державної податкової служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу. До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Отримання довідки про відсутність заборгованості при виїзді за кордон.

ЗАПИТАННЯ: Як фізична особа — резидент може отримати довідку про сплату податку з доходів фізичних осіб або відсутність заборгованості з цього податку для виїзду за кордон на постійне місце проживання?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 179.3 статті 179 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники податку — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу державної податкової служби податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Орган державної податкової служби протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Форма Довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку — резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку (далі — Довідка), затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2012 року № 1401.

Довідка дійсна протягом 60 календарних днів з дати видачі за наявності документа, що посвідчує особу.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області