Податкова служба відповідає на запитання

Використання банківських коштів приватним підприємцем

ЗАПИТАННЯ: Чи може приватний підприємець після сплати всіх податків зняти кошти з рахунку в банку для власних потреб?

ВІДПОВІДЬ: Оскільки приватному підприємцеві дозволено використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, то гроші на поточному рахунку — його приватна власність.

Тому фізична особа — підприємець вправі знімати кошти з банківського рахунку та витрачати на сої потреби.

Надання послуг населенню платниками податків 1 та 2 груп.

ЗАПИТАННЯ: Для платників першої та другої групи в Податковому кодексі України йдеться про надання послуг населенню. Які особи відносяться до населення?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктами 1, 2 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) однією з умов перебування фізичних осіб — підприємців на першій чи другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, населенню. Поняття «населення» у розумінні зазначених підпунктів не є специфічним, а використовується у загальному значенні.

Населення — сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством (Український юридичний термінологічний словник, термінологічний словник «Ліга-Закон»).

Порядок звільнення від оподаткування митними платежами ввезених припасів.

ЗАПИТАННЯ: За яких умов звільняються від оподаткування митними платежами припаси, що ввозяться на митну територію України?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з частиною 1 статті 224 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року №4495-VI зізмінами та доповненнями (далі-МКУ) припаси, які ввозяться на митну територію України морськими, річковими та повітряними суднами, звільняються від оподаткування митними платежами за умови, що вони залишаються на борту цих суден.

Припаси, які ввозяться на митну територію України засобами залізничного та автомобільного транспорту, що здійснюють міжнародні перевезення товарів та/або пасажирів, і призначені для споживання особами, які перебувають на борту цих транспортних засобів, звільняються від оподаткування митними платежами за умови, що:

1) вони придбані тільки в країнах, територію яких перетинав відповідний транспортний засіб;

2) всі належні митні платежі щодо них сплачено в країнах, де вони були придбані (часть 2 статті 224 МКУ).

Припаси, необхідні для експлуатації і технічного обслуговування транспортних засобів, які прибувають на митну територію України, звільняються від оподаткування митними платежами за умови, що вони залишаються на борту цих транспортних засобів під час їх перебування на цій території (частина 3 статті 224 МКУ).

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області